Grönland legmagasabb pontján még sosem esett hó helyett eső, egészen mostanáig
Grönland legmagasabb pontján még sosem esett hó helyett eső, egészen mostanáig

A megfigyelések kezdete óta a múlt vasárnapi volt az első olyan alkalom, hogy a több mint 3000 méterrel a tengerszint felett található csúcson hó helyett eső esett. Az örökké fagyos területen ráadásul már harmadszor emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet egy évtizeden belül.

A szokatlanul meleg levegő miatt extrém mennyiségű eső hullott a jégtakaróra. Ekkora esőre a grönlandi időjárási nyilvántartás 1950-es évekbeli kezdete óta nem volt példa. Ráadásul a meleg miatt a jégolvadás is felgyorsult, múlt vasárnap 7-szer annyi jég olvadt el, mint más évek ugyanezen időszakában.

Évezredek óta nem látott határokat lépünk át, és őszintén szólva ez nem fog változni, hacsak nem változtatunk azon, amit a légkörrel teszünk.

– mondta Ted Scambos, a nyilvántartást vezető központ vezető kutatója

Az elmúlt hétvége azért volt igencsak baljós, mert az adatok szerint kilenc órán át fagypont felett volt a hőmérséklet a grönlandi jégtakaró legmagasabb, 3216 méteres pontján is.

A térséggel foglalkozó szakemberek közül többen aggodalmuknak adtak hangot. Jennifer Mercer, az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány Sarkvidéki Hivatalának programjáért felelős tisztviselője szerint az eső tartós hatással lehet a hótakaróra, ugyanis olyan kérget hagy maga után, amely több energiát nyel majd el a napból. A kéreg miatt ráadásul nem fog tudni elszivárogni az olvadt jég vize, ami végül a felszínen marad, és további problémákat okoz majd.

A tudósok régóta tanulmányozzák a fúrással nyert jégmintákat, melyekből a korábbi időszakok időjárási eseményeire lehet következtetni, azonban ezek a minták nem utalnak hasonló olvadásos eseményekre az 1800-as évek vége és 1995 között. Utóbbi volt az az év, amikor a mostanihoz mérhető erejű hőhullám olvasztotta a jeget. (telex/444)

search icon