Az ebolával rokon vírus bukkant fel Magyarországon
Az ebolával rokon vírus bukkant fel Magyarországon

Pánikra egyelőre semmi ok, a Lloviu nevű vírust denevérekben azonosították, a felfedezés pedig egyelőre nem több tudományos eredménynél.

A tudósok régóta kutatják azokat a vírusokat, melyek adott esetben akár embereket is képesek lehetnek megfertőzni, a koronavírus-járvány pedig csak még jobban felpörgette az ilyen célú tudományos kutatásokat. Ahogy a 24.hu cikke írja, ezen a területen ért el áttörést hétévnyi munka után egy magyar kutatócsoport, amely a Lloviu nevű filovírust, az ebola távoli, „európai” rokonát azonosította Magyarországon egy emberkerülő denevérfaj elzártan élő populációjában.

Miképp azt a cikkben is kiemelik, aggodalomra semmi ok, sőt a denevérektől sem kell továbbra sem rettegnünk. A vírusról egyelőre annyit tudni, hogy a denevérek között képes terjedni, azt pedig egyelőre csak vizsgálják, hogy az emberre át tud-e ugrani.

Az eredmény viszont remekül mutatja, milyen fontos az ismeretlen kórokozók elleni proaktív fellépés, illetve ismét ráirányítja a figyelmet, hogy a vállalhatatlan méreteket öltő természetpusztítással az ember miként rántja saját magára a különböző betegségeket.

– írják a cikkben

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának vezető kutatója, a vírust azonosító csapat vezetője szerint járványtól jelen tudásunk alapján nem kell tartani. Az ilyen jellegű felfedezések jelentősége inkább abban áll, hogy a vírusok vizsgálatával fel tudunk készülni az ellenük való védekezésre.

Az 24.hu cikkében olvashatunk még arról, hogy milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy járvány kitörjön, milyen tapasztalataink vannak a filovírusokkal, és hogy milyen magyar tudományos áttörések kapcsolódnak hozzájuk. Megtudhatjuk, hogy mit jelent az X-betegség, és mit kell tennie az emberiségnek ahhoz, hogy csökkentsük a zoonózisok, azaz az állatról emberre terjedő betegségek megjelenésének kockázatát.

search icon