A klímaváltozás lehet a motorja a vírusok terjedésének
A klímaváltozás lehet a motorja a vírusok terjedésének

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint a felmelegedés miatt akár 15 000 vírusfaj ugrálhat majd különböző fajok között a következő 50 évben.

A tanulmányról beszámoló cikk szerint a felmelegedés áttételesen okozza a vírusok terjedését. Mint írják, miután bizonyos fajok (főleg emlősök) élőhelyei elviselhetetlenül meleggé válnak, az állatok elkezdenek majd vándorolni, hordozva élősködőiket és kórokozóikat az emberek által sűrűbben lakott területekre.

Először valószínűleg más állatfajokkal találkoznak majd, ahogy egy irányba vándorolnak, ekkor fordulhatnak majd elő az első fertőzések. Igazán veszélyes azonban Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi, sűrűn lakott részein lehet majd.

–írja a Telex cikke

A kutatók szerint egyes fajok veszélyesebbek lehetnek mint mások. A denevérek például rengeteg olyan kórokozót hordoznak, melyek hatékonyan fertőznek meg emberek is. Colin Carlson, a a kutatás vezetője szerint a modellek azt mutatják: az állatok többsége akkor indul majd meg, ha az átlaghőmérséklet 2 fokkal megemelkedik, és ezért élhetetlenné válik az addigi élőhelyük.

Épp ezért létfontosságú, hogy a felmelegedést minél alacsonyabban tartsuk. A 1,5 fokos cél elérésére viszont egyre kevesebb az esély, a kormányok jelenlegi vállalásait figyelembe véve 1,9 fok környékén állítható meg az emelkedés.

search icon