A felmelegedés hatására kedvezőtlen hatások indulnak meg világszerte az édesvizű tavakban, ami veszélyezteti az élővilágot és az és az ivóvízkészletet egyaránt.
Nem újdonság, hogy a felmelegedés hatására az óceánok oxigénszintje csökkenő tendenciát mutat, egy friss kutatás viszont azt mutatja, hogy a jelenség a tavak esetében is megjelent. Sőt a kutatók megállapításai szerint a folyamat előbbinél 3–9-szer gyorsabban játszódik le.
Ennek legfőbb oka az, hogy a melegebb víz kevesebb oxigént képes elraktározni. A csökkenés átlagosan 5%-os a felszíni vizekben, míg a mélyebb rétegekben 19%-ra rúg, ez pedig az magyarázza, hogy a felsőbb rétegek a melegtől felhígulnak és kevésbé tudnak keveredni a mélyebb, sűrűbb rétegekkel, így az oxigénátadás is csökken.
Érdekes módon néhány tó esetében növekedett a felszíni oxigénszint, ez viszont leginkább az algavirágzásnak tudható be, mely során a vízi élővilágot ugyancsak veszélyeztető mérgező toxinok keletkeznek.
Minden komplex élet az oxigéntől függ, így amikor az oxigénszint csökken, akkor számos faj élettere is beszűkül.
–mondta Kevin Rose, a tanulmány egyik szerzője
A megállapítások alapját képző tanulmány 400, elsősorban a mérséklet övben, így Európában és Észak-Amerikában lévő tó mintegy 45 ezer hőmérsékleti- és oxigén profilját elemezte.
A tanulmányról beszámoló cikkben, mely a Guardian-en jelent meg azt is megemlítik, hogy ezek a változások súlyos csapást jelentenek az édesvízi élőlények számára. Mint írják, 1970 óta 84%-al csökkent a vadonélő állatok átlagos populációja.
A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az éghajátváltozás gyors mérséklésére van szükség ahhoz, hogy az érzékeny édesvízi rendszereket megóvhassuk. Emellett az is nagyon fontos, hogy a mezőgazdaság kevesebb műtrágyát használjon, mert a termőföldekről bemosódó tápanyagok elősegítik az algavirágzás kialakulását.