„Az Élet szeretete a közös alap”- Bojár Iván András, a 10 millió Fa kezdeményezés alapítója

„Az Élet szeretete a közös alap”- Bojár Iván András, a 10 millió Fa kezdeményezés alapítója
„Az Élet szeretete a közös alap”- Bojár Iván András, a 10 millió Fa kezdeményezés alapítója

Világéletemben imádtam kirándulni. Csupa olyan helyet szoktunk meglátogatni, amit akár egy-két óra alatt is bebarangolhatunk. Viszont most elárulok magamról egy titkot. Túrázás közben imádom a fákat ölelgetni.

Szóval, mikor megtudtam, hogy Bojár Iván Andrással a 10 millió Fa projekt vezetőjével készíthetek interjút, majd kiugrottam a bőrömből. A 10 millió fa célja nem más, mint széles társadalmi bázison, hálózati kapcsolatrendszert kiépítve ültessenek tízmillió új fát Magyarországon. 

András, mit kell tudnunk a 10 millió Fa kezdeményezésről?

Lassan másfél éve indult, mint társadalmi kezdeményezés. Karácsonykor lesz egy éve, hogy alapítványi formában működünk.

Ha jól informálódtam, életed legfelemelőbb élménye, hogy egy olyan közösség gyűlt az elképzelés köré, amelynek tagjai mind egytől-egyig fantasztikus emberek.

Abszolút így van. Őszinte leszek, nekem ez meglepő és új. Én ebben az országban mindenhol széthúzást, alávágást, a másokkal szembeni elhatárolódó finnyás és panaszkodó hozzáállást szoktam tapasztalni. Ehhez képest ez egy mentális sziget. (mosolyog) Nagyon nagy értéknek tartom, rendkívüli módon féltem és a lehetőségeim szerint vigyázok rá. Különösen azért nagy érték, mert az élet távoli területeiről vetődtünk össze.

Az országszerte, immáron 150 településen működő közösségek ugyanígy nagyon sokszínűek. Sokfélék ízlésben, életvezetésben, világlátásban. Itt és most mégis a legkisebb közös többszörös, az Élet szeretete a közös alap.

Fotó: George Bakos, Unsplash

Hogyan jött az ötlet?

A kislányommal elmentünk világot látni. Már akkor is környezettudatosan, repülőgép helyett egy kis fogyasztású kölcsönautóval gurultunk el Barcelonáig. Ott egy reggel negyven fokban kiposztoltam egy huzamos ideje dédelgetett gondolatomat. Ezt addigra már sokfelé megfuttattam, sokaktól kértem a tervvel kapcsolatban tanácsot, de általuk nem tudtam a szándékot cselekvéssé váltani. A poszt azonban robbanásszerűen hatott. 15 ezer megosztása révén többmillió emberhez jutott el. Amit kitettem délelőtt, arról estére kiderült, hogy most azonnal változtatnom kell eddigi életemen, és ha ekkora tömegigény, pártoló, segítő támogatás áll mögé, azt nem engedhetem el, mennem kell vele. Még onnan, egy hatodik emeleti barcelonai tetőteraszról megszerveztem, hogy velem párhuzamosan Budapesten 2-3 ember kezdjen el dolgozni a beérkező felajánlások feldolgozásán. Két nappal később elindítottam a közösségi oldalt, lokális közösségek jöttek létre. Ott akkor a semmiből kellett kitalálni és fölépíteni egy előzmények nélküli országos szervezetet.

A 10 millió Fa országos közösség, melyet Bojár Iván András alapított 2019 nyarán. Egyre több kisvárosban, falun, megyeszékhelyeken, fővárosi kerületekben működnek helyi közösségeink, melyek előkészítik, megszervezik és lebonyolítják a fák ültetését, erdők telepítését. Szakmai értelemben a munkákat erdészből, kertészből, ökológusból álló központi szakértői team segíti, de sok esetben a helyi közösségek saját, a területük sajátosságait jól ismerő erdésszel vagy kertésszel is dolgoznak.

Mi a cél, mi a vízió?

A cél: tíz milló fa elültetése Magyarországon. És mindazon gondolatok elültetése is, amiket faültetés amúgy valóban felemelő élménye ébreszt bennünk. Cél továbbá az Élet tiszeteletének kifejezése, továbbadása, nemcsak a szavak, de a megélés, a tapasztalatok szintjén. A fölöslegesen túlbonyolított, majd össze-vissza eltérült gondolkodásmód visszaterelése az alapokhoz: ahhoz a közhelyes igazsághoz, hogy semmi nem olyan fontos, mint az Életünk. Ezért kell most összefognunk és sok örömöt közösen megélve, hasznos lépéseket tennünk.

Az említett gondolataidtól libabőrős is lettem. Azonnal felmerül bennem a kérdés, hogy hogyan és miként lehet hozzátok kapcsolódni?

Elsősorban a facebookon keresztül működünk. A központi oldalon kívül minden közösségünknek van saját oldala. Közel 160 településen vagyunk már jelen, s a szám fokozatosan növekszik. Aki olyan helyen él, ahol a közelben már működik közösség, legokosabb, ha betagozódik oda. Ha nincs ilyen, alapítson maga egyet. Szóljon nekünk és segítünk. Rengeteg tapasztalatunk gyűlt össze az alapítás nehézségeinek legyűrésével kapcsolatban. Ezen kívül a központi oldalon is szoktunk különféle eseményeket, ültetési alkalmakat beharangozni. Személyesen ezeken is be lehet kapcsolódni.

Fotó: Pixabay

Milyen fákat ültettek első körben?

Kétfajta ültetés jellemző: bel és külterületi. A belterületiek esetében sokszor az adott önkormányzattal egyeztetve ültetünk olyan fákat, amelyek hozzátartoznak a település „arculatához.” 

Szintén belterületi a magánkertes ültetés, itt elsősorban ősi, a régiókból származó nem klónozott gyümölcsfákat. A külterületi ültetés vagy erdő, vagy liget, vagy éppen útmenti sorfa telepítés. Ez utóbbi keretben kulcsfontosságú, hogy csak hazai őshonos elegyes telepítést támogatunk

Hogy látod, milyen változásokon ment keresztül a „világunk”, mióta működtök?

A 2019-es év szerintem fordulópont volt a klímatudatos gondolkozás szempontjából. Extra meleg volt, hatalmas erdőtüzek pusztítottak mindenfelé, Szibériától Ausztrálián és Kalifornián keresztül Brazíliáig. Rengetegen, akik korábban semmit nem gondoltak a klímakrízisről, megélték és megértették az összefüggéseket. Most 2020 van, és valljuk be, ez szintén egy emlékezetes év. Már csak arra van szükség, hogy azt is megértsük miért volt szakembereknek már évtizede várható egy világjárvány, hogyan függ össze a vírus elterjedése és a klímavészhelyzet.

Nyitókép: David Vig, Unsplash

search icon