Az óceánokat is táplálja a légköri por
Az óceánokat is táplálja a légköri por

A légkörben előforduló por amellett, hogy segít szabályozni a légköri szén-dioxid szintjét, nagy szerepet játszik a globális óceáni ökoszisztémák táplálásában is – állapította meg az Oregoni Állami Egyetem tudósai által vezetett kutatás.

Azt már régóta tudják, hogy a fitoplankton – az óceán felső részén élő, növényszerű szervezetek, amelyek a tengeri táplálékhálózat alapját képezik – a szárazföldi por segítségével jut tápanyaghoz, de hogy milyen mértékben, azt eddig nem tudták meghatározni.

Ez az első alkalom, hogy a modern megfigyelési adatok alapján és globális szinten kimutattuk, hogy a por által az óceánra szállított tápanyagok reakciót váltanak ki az óceán felszíni biológiájában

– mondta Toby Westberry, az Oregon State oceanográfusa, a Science folyóiratban most megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az óceán fontos szerepet játszik a szénkörforgásban; a légkörből származó szén-dioxid feloldódik a felszíni vizekben, ahol a fitoplankton fotoszintézis révén szerves anyaggá alakítja a szenet. Az újonnan képződött szerves anyag egy része a felszíni óceánból a mélytengerbe süllyed, ahol elzáródik.

Az óceánban a fitoplankton növekedéséhez szükséges létfontosságú tápanyagokat nagyrészt a mély vizekből a felszínre történő fizikai mozgás biztosítja, amely egy keveredés vagy feláramlás néven ismert folyamat. Egyes tápanyagok azonban a légköri por révén is rendelkezésre állnak.

A kutatás során műholdas adatok felhasználásával megvizsgálják az óceánok színének változását a por bejutását követően. A zöldebb víz például általában bőséges és egészséges fitoplanktonpopulációknak felel meg, míg a kék színű vizek olyan területeket jelölnek, ahol a fitoplankton kevés és gyakran alultáplált. A kutatók arra számítanak, hogy a bolygó további felmelegedésével ez a légkör és az óceánok közötti kapcsolat idővel meg fog változni.  

(Forrás: Oregon State University)

search icon