De jót tesznek nekünk a fehérjeporok?
De jót tesznek nekünk a fehérjeporok?

Kétségtelen, hogy a fehérje az étrend elengedhetetlen része. Szükségünk van rá az izmok építéséhez és helyreállításához, hogy segítsük csontjaink erősségét, fenntartsuk az immunrendszert, és hogy agyunk, szívünk és bőrünk azt tegye, amire szükségünk van.  

Az olyan élelmiszerek, mint a tojás, a tej, a joghurt, a hal, a lencse, a hús, a szója, a diófélék és a magvak, mind fehérjében gazdagok, és a magas jövedelmű országokban élő felnőttek többsége legalább az egészségügyi hatóságok által javasolt napi fehérjemennyiséget kapja .

Egy ötven tanulmányt összefoglaló jelentés szerint az emberek étrendjéből származó átlagos fehérjebevitel a kutatás kezdetén több mint 75%-kal haladta meg például az Egyesült Államok és Kanada ajánlásait. Vannak olyan tudósok a területenakik azzal érvelnek, hogy az ajánlott szintek nem mindenki számára elég magasak.

De mi a helyzet akkor, ha a szükségesnél nagyobb mennyiséget fogyaszt az ember? Egy 2014-es  vizsgálatban a kutatók 14 randomizált csoport adatait kombinálták, ahol például az emberek fele porított tejsavófehérjét fogyasztott, amely a tejből sajtkészítéskor visszamaradt folyadékból készül, a fele pedig placebót kapott. Azt találták, hogy amíg az emberek erősítő gyakorlatokat is végeznek, addig a fehérjeporok fogyasztása növelte a izomtömegüket, de ha csak edzés nélkül itták meg az italokat, nem volt statisztikailag szignifikáns növekedés.

Egy újabb, a legjobb tanulmányokat összegyűjtő, 2022-ben megjelent áttekintés az egészséges, nem túlsúlyos felnőttekkel végzett kísérletekre összpontosít. Nőtt az izomtömeg és az erőnlét is, feltéve, hogy az emberek erősítő gyakorlatokat is végeztek. Tehát nem valami csodaszer, amitől hirtelen megerősödünk. Bele kell adni a munkát.

Ugyanakkor arra vonatkozó kutatások nem állnak rendelkezésre, milyen hosszú távú hatásai lehetnek annak, ha napi rendszerességgel nagy mennyiségű fehérjeport adunk az étrendünkhöz. De ahhoz, hogy valóban megtudjuk, vannak-e egészségügyi előnyök – esetleg hátrányok – is az izomtömegre gyakorolt ​​csekély hatáson túl, feltéve, hogy testmozgás kíséri, további vizsgálatokra van szükség.

A dietetikusok gyakran szeretnének hangsúlyozni, hogy ideális esetben ha az étrendünkre figyelünk, mindent megkapunk, amire szükségünk van, anélkül, hogy étrend-kiegészítőkhöz fordulnánk. Úgy tűnik, hogy az egészséges élelmiszer a legjobb számunkra, de még mindig nem tudjuk pontosan, miért.

(Forrás: bbc.)

search icon