Drasztikusan lehetne csökkenteni a bitcoin energiafogyasztását
Drasztikusan lehetne csökkenteni a bitcoin energiafogyasztását

A Change the Code Not the Climate (Változtasd meg a kódot, ne az éghajlatot) elnevezésű kampány, mely mögé számos környezetvédelmi civil szervezet felsorakozott, azt állítja, hogy csupán a bitcoin szoftverkódjának megváltoztatásával drasztikusan lehetne csökkenteni a kriptopénz karbonlábnyomát.

A bitcoin őrületesen magas villamosenergia-fogyasztásáról, illetve az ehhez kapcsolódó karbonlábnyomról több ízben írtunk már. Ennek az az oka, hogy a kriptovaluta előállítása, melyet a legtöbben bányászatnak hívnak, egy nagyon energiaigényes folyamat, hiszen nagy teljesítményű számítógépek szükségesek hozzá. A Guardian cikke szerint jelenleg annyi energiát használnak a bányászok, amely megegyezik Svédország teljes fogyasztásával.

Mások mellett a Change the Code Not the Climate mozgalom szerint sem kell törvényszerűnek lennie, hogy ekkora fogyasztás társuljon a kriptopénzhez. Ellenpéldaként gyakran a második legjelentősebb coint, az ethereumot említik, melyhez lényegesen kisebb fogyasztás kapcsolódik, épp az eltérő kód miatt.

A bitcoin által használt „proof of work” módszer jelentős számítógépes kapacitások használatát igényli a tranzakciók érvényesítéséhez és biztosításához. Ezzel szemben a többek közt az ethereum által is használt „proof of stake” esetében a bányászok a tranzakciók ellenőrzésére elzálogosítják coinjaikat, melyeket a rendszer szankcióként el is vesz, ha pontatlan információkat adnak a rendszerhez. Ez utóbbi módszer alkalmazása 99%-kal alacsonyabb energiafogyasztást jelent előbbihez képest.

Ráadásul, ahogy arról szintén beszámoltunk, korábban a bitcoin bányászatának jelentős része folyt Kínában, azonban az ország vezetése tavaly betiltotta a rengeteg elektromos áramot felhasználó „bányák” működését. Azóta a termelés jelentős része az Egyesült Államokba költözött, ahol azonban egy kutatás szerint jóval nagyobb kibocsátás kapcsolódik hozzá.

A szunnyadó vagy bezárásra ítélt szénerőműveket most újraélesztik, és kizárólag a bitcoin-bányászatnak szentelik. A gázerőműveket, amelyek sok esetben gazdaságilag egyre kevésbé voltak versenyképesek, most szintén a bitcoin-bányászatnak szentelik. Ezt látjuk az egész országban.

–mondta Michael Brune, a kampány igazgatója

Brune szerint bár van néhány bányász, aki átállt a megújulókra, a termelés gerincét nem ők adják, így ez vajmi kevés ahhoz, hogy a környezeti költségeket ellensúlyozzák. Chris Larsen, a Ripple kriptovállalat alapítója szerint a bitcoin kódjának módosítása nélkül az alapvető probléma továbbra is az marad, hogy az algoritmus „maximális energiafelhasználásra ösztönöz”.

A mozgalom elsősorban a legnagyobb bitcoin-befektetőket próbálná meggyőzni arról, hogy befolyásukat latba vetve követeljék a kód megváltoztatását.

search icon