A második legnagyobb kriptovaluta hamarosan zöld útra lép
A második legnagyobb kriptovaluta hamarosan zöld útra lép

Az Ethereum a következő hónapokban egy új működési modellre tér át, ez pedig nagyjából 100-szor kisebb szén-dioxid kibocsátást fog eredményezni.

Az Ethereum hamarosan elmozdul a jelenlegi Proof of Work (PoW) nevű protokollról, melyet jelenleg a legtöbb kriptovaluta használ. Mivel az Ethereum számos más kriptovaluta infrastruktúráját is biztosítja, így az ágazat energiahatékonysága hirtelen radikálisan javulhat.

A PoW, melyet jelenleg a legtöbb meghatározó kriptovaluta, így a legnagyobbnak számító bitcoin is használ, azon az elven működik, hogy a kriptobányászok számítási kapacitásait, végeredményben a folyamatos és nagymértékű energiafelhasználást használják a rendszer biztonságának növelésére és az új coinok előállítására.

Ebből következik az, hogy egyes kriptovaluták jelenleg országokkal vetekedő mennyiségben használják az energiát. Az Ethereum hálózata például nagyjából annyit, amennyit Peru teljes lakossága és ipara, körülbelül 5,13 gigawattot.

Ehhez képest a Proof of Stake (PoS) nevű szabvány, melyre az Ethereum áttérni készül, csupán a fenti energiamennyiség töredékét igényli, mert teljesen más elven működik. Ebben a modellben nem számításigényes feladatokat végeznek a kriptopénz bányászatához, hanem a felhasználók biztonsági letéteket képeznek, melyek után aztán annak mérete szerint osztalékot kaphatnak.

Az ígéretek szerint az új szabvánnyal az Ethereum energiafogyasztása mindössze 2,62 megawattra csökkenhet, és ezzel kikövezheti az utat a karbonlábnyomuk mérete miatt mostanság elég sok kritikát kapó kriptovaluták zöldülése felé.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(The Guardian)

search icon