Klímavédelmi megfontolásból nem fogad el többé bitcoint a Tesla
Klímavédelmi megfontolásból nem fogad el többé bitcoint a Tesla

Az igen környezetszennyező kriptovaluta árfolyama bezuhant, több mint 10%-ot esett azután, hogy Elon Musk a Tesla vezetője bejelentette, hogy már nem fogadják el a fizetőeszközt.

Az elektromos autókat gyártó vállalat még márciusban jelentette be, hogy autóit bitcoinért is meg lehet vásárolni, ezt megelőzően pedig 1,5 milliárd dollár értékben vettek is a kripotovalutából.

Az utóbbi időben azonban egyre több hír jelent meg arról, hogy a kriptovaluták illetve közöttük is a legjobban elterjedtnek számító bitcoin országokkal vetekedő méretű karbonlábnyommal bír.

Ahogy az esetről beszámoló BBC cikk is írja, a bitcoin egyik legnagyobb problémája, hogy körülbelül 75%-ban a szénenergiára támaszkodó kínai kriptobányákban állítják el, ahol egyelőre drágább lenne a megújulókra váltani. Legalábbis a bányászoknak.

Valószínűleg ez is szerepet játszott abban, hogy Musk most bejelentette: cége többé nem fogadja el a bitcoint. Posztjában arról is írt, hogy a kriptovaluták koncepciója alapvetően jó, de ennek nem lehet az ára a természet tönkretétele. Ezzel együtt viszont azt is jelezte, hogy a Tesla nem adja el a bitcoinjait, mert a jövőben továbbra is szeretnék majd használni. Ehhez megvárják, míg a kriptobányászat egy fenntarthatóbb pályára áll át.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(BBC)

search icon