Egy másik kriptovaluta alapítója szerint a bitcoin borzasztóan károsítja a környezetet
Egy másik kriptovaluta alapítója szerint a bitcoin borzasztóan károsítja a környezetet

A Ripple nevű kriptopénz alapítója, Chris Larsen úgy véli, hogy a bitcoinnak el kell távolodnia a jelenlegi működési rendszerétől, hogy sikeres maradhasson.

A probléma lényege abban áll, hogy az úgynevezett proof of work (PoW) egy energiaigényes konszenzusos mechanizmus, amely a Bitcoin bányászatát működteti, az ehhez szükséges villanyáram-felhasználása pedig kisebb országok energiaigényével vetekszik.

A bányászat úgy zajlik, hogy nagy teljesítményű számítógépek segítségével bonyolult matematikai feladványokat oldanak meg, amellyel a hálózat működését és biztonságát garantálják. Az adott feladvány első megoldója bitcoin formájában jutalmat kap, amely lényegében a bányászok fizetése a részvételért. Mivel a legnagyobb számítási kapacitással rendelkező gépek indulnak a legnagyobb eséllyel a versenyben, a számítógépeket egyre erősebbekre cserélik, ami egyre több energia felhasználását jelenti.

„Mivel egyre több egyéni befektető és vállalat vásárol jelentős bitcoinpozíciókat – a bányászat olyan szint felé halad, amelyet egyre nehezebb tolerálnia a társadalomnak, mivel a világ jelenleg a klímakatasztrófa elhárításán dolgozik” – mondta Larsen.

A Digiconomist adatai szerint, a bitcoin bányászat szén-dioxid lábnyoma összehasonlítható mértékű Bulgária CO2-kibocsátásával.

Még döbbenetesebb adat, hogy

egyetlen bitcoin tranzakcióhoz szükséges energiamennyiség egy hónapig lenne képes energiával ellátni egy átlagos amerikai háztartást.

Ahhoz, hogy továbbra is meghatározóak maradjanak, a bitcoinnak, és a többi hozzá hasonló kriptopénznek alkalmazkodniuk kell – mondta Larsen, aki úgy gondolja, hogy az általa fejlesztett Ripple nevű kriptopénz – amely olyan egyesített blokkláncot használ, amelyen csak néhány ember számára engedélyezett a tranzakciók feldolgozása – fenntarthatóbb, és szerinte egyúttal energiatakarékos is.

(Forrás: kriptoworld.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon