Még környezetszennyezőbb a bitcoin, mióta kitiltották Kínából
Még környezetszennyezőbb a bitcoin, mióta kitiltották Kínából

Korábban a bitcoin bányászatának jelentős része folyt Kínában, azonban az ország vezetése tavaly betiltotta a rengeteg elektromos áramot felhasználó „bányák” működését. Azóta a termelés jelentős része az Egyesült Államokba költözött. Egy új kutatás szerint a kitiltás óta jóval nagyobb kibocsátás kapcsolódik a kriptovalutához.

Kínában kezdetben a széntüzelésű erőművek energiája hajtotta a bányászatot, míg később a termelők az olcsó vízenergiával bőségesen ellátott tartományokba költöztek. A BBC által idézett kutatás viszont azt mutatja, hogy amióta a tiltás miatt áttelepült a termelés nagy része az USA-ba, azóta 41,6%-ról 25,1%-ra esett a megújulók aránya a kriptovaluta előállításában.

Ennek magyarázata, hogy az USA-ban elsősorban gázerőművekből származik a felhasznált energia. A kutatók ennek nyomán úgy becsülik, hogy jelenleg a bitcoinhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás valamivel magasabb mint Görögország emissziója.

Ráadásul az Egyesült Államokban elsősorban azokba az államokba költöztek a bányászok, melyek a megújuló energiatermelésben le vannak maradva némileg. Ilyen például Texas, Georgia vagy Kentucky. A kutatók szerint utóbbi állam még erősíti is a szén-alapú energiatermelését azzal, hogy adókedvezményeket biztosít az odaköltőző bitcoin-bányászoknak.

search icon