Egészségügyi oroszrulett a mikroműanyag
Egészségügyi oroszrulett a mikroműanyag

Azt már tudjuk, hogy a környezetünkben mindenhol megtalálható, sőt már a szervezetünkben is ott van a mikroműanyag. Arról azonban továbbra sincsenek egyértelmű bizonyítékok, hogy ezzel milyen veszélynek tesszük ki magunkat. Persze az nem kérdés, hogy a mikroműanyag veszélyes: állatkísérletek és orvosi kutatások szerint a szervezetünkbe bejutó műanyag részecskék gyulladást okozhatnak, károsítva az immun- és az idegrendszert, a tüdő ereibe bejutva magas vérnyomást okozhatnak, és egyes esetekben a daganatos megbetegedések kockázatát is növelik.

A Másfélfok.hu mikroműanyagokkal foglalkozó cikkéből olyan megdöbbentő adatok is kiderülnek, hogy a kisbabák akár 2600-szor több mikroműanyagot fogyaszthatnak el naponta, mint egy átlagos felnőtt. Ebben a műanyag cumisüveg használatának módja és egyéb környezeti hatások játszanak szerepet. Ezzel együtt a felnőttek sincsenek biztonságban: évente akár a 47 ezret is elérheti a csak lélegzés útján a szervezetbe kerülő mikroműanyag darabkák száma.

A pozitívum, hogy a mikroműanyagok nagyjából 90%-a minden további nélkül kiürül a szervezetből. Ezek elsősorban a 150 mikrométernél (µm) nagyobb darabkák. A probléma inkább az ennél kisebbekkel van: a 20 µm-nél kisebb műanyagdarabok, akár a szervekbe is képesek bejutni, míg a 10 µm-nél kisebb darabkák már a sejtekbe és a méhlepénybe is behatolhatnak.

Jön a nanoműanyag!

Mint írják, még a mikroműanyagok hatásával sem vagyunk teljesen tisztában, de máris itt vannak a nanoműanyagok. Ezeknek még egységes definíciója sincs, arról pedig, hogy mi történik velük az emberi testben, gyakorlatilag semmit nem tudunk. Méretüknél fogva azonban akár a bőrön keresztül is képesek lehetnek bejutni a szervezetbe.

Bár ez is igen aggasztó jelenség, egyes kutatók szerint a környezet mikroműanyagokkal való szennyezettége (még) nem éri el azt a szintet, hogy komoly veszélyt jelenthetne az emberi szervezetre. Az azonban már rajtunk múlik, hogy ez így is maradjon. A legjobb amit tehetünk, hogy radikálisan visszafogjuk a műanyagfelhasználásunkat. Ez a probléma arra is újból rávilágít, hogy nem az újrahasznosítás a műanyagprobléma valós megoldása, sokkal inkább a műanyagok használatának befejezése. (Másfélfok.hu)

search icon