Élet autó nélkül, kisgyerekkel – egy anyuka tapasztalatai
Élet autó nélkül, kisgyerekkel – egy anyuka tapasztalatai

Tagadhatatlan, hogy négy keréken sokszor könnyebb az élet, mint két lábon, de bolygónk szempontjából bizony luxus ez a töméntelen mennyiségű jármű az utakon. Ezért is élek kocsi nélkül, még gyerekkel is. – írja az egy.hu publicistája, Kovács Heni.

Egy anyának legyen jogsija – zaklat folyton a nagyvilág, mintha anélkül nem lehetne élni. Ugyanakkor a tapasztalatom mást mutat: elélek gyerek mellett is autó nélkül, bár tény, hogy olykor kényelmetlen helyzeteket szül a lemondás.

Elismerem, hogy tényleg jó lenne, ha időnként én is be tudnék pattanni a családi autó kormánya mögé, amivel egyébként a kocsimentes puritánságról hallani sem akaró férjem jár dolgozni.

Csakhogy a jó lenne és a muszáj, két nagyon különböző fogalom, amikor a környezetvédelemről beszélünk. – jelenti ki.

Mert az, hogy a szelektív gyűjtőbe dobjuk a műanyagot, nagyon szép, de sajnos édeskevés. Önáltatás, hogy azzal mindent eleget megtettünk a klímaváltozás és levegőszennyezés ellen, ami módunkban állt. Látván az utóbbi évek környezeti jelentéseit, én úgy hiszem, rá vagyunk kényszerítve olyan dolgok megtételére is, amelyek esetleg nehezítenek a mindennapjainkon.

Például arra, hogy amikor csak lehet, tömegközlekedéssel hordjuk ide-oda a gyerekeket.

Mert bár nekem is kényelmesebb lenne úgy az élet, de valahol mégiscsak szembeköpném a saját környezettudatos elveimet, ha napi szinten kocsiba ülnék. A dugóban ücsörögve eregetném a szén-dioxidot, a légszennyezést növelő gázokat, és miattam eggyel több tragacs végezné bontóban, örökre elpazarolva a rengeteg nyersanyagot, amiből az autó készült.

Mert ne jöjjön senki azzal az állítással, hogy rajtunk aztán nem múlik, miattunk nem kerülne kevesebb kocsi a szemétbe. Ha a világon csak százmillió városlakó mondana le az autóról, az évente száz millióval kevesebb kocsit jelentene – és ennyivel kevesebb szennyezést. – teszi még hozzá, és azzal a gondolattal zárja írását, hogy „ha okosan csinálnánk, és közös ügy lenne a természetvédelem, nem néhány embernek kellene lemondani mindenről, hanem ki-ki a maga lehetőségeihez mérten segíthetne…”, szerinte „Elég lenne, ha mindenki a maga környezetében megtenné a lehető legtöbbet.”

(Forrás: egy.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon