Először találtak mikroműanyagot emberi méhlepényben
Először találtak mikroműanyagot emberi méhlepényben

Ahogy arról már beszámoltunk, a cumisüvegek nem megfelelő minősége és helytelen használata miatt mikroműanyag kerülhet a csecsemők szervezetébe. Azonban úgy tűnik a csecsemők már korábban is találkozhatnak műanyag hulladékkal.

Első alkalommal mutattak ki mikroműanyagot emberi méhlepényben olasz kutatók.

A római Fatebenefratelli kórház és Marche tartomány műszaki egyetemének (Universita Politecnica delle Marche) kutatói fedezték fel, hogy az általuk megvizsgált placenta nemcsak emberi sejtekből állt, hanem szervetlen anyagokból is.

A megvizsgált hat, 18-40 éves egészséges várandós nő méhlepényében 12 mikroműanyag töredéket találtak, köztük polipropilént.


Egyelőre nem tudni, mekkora veszélyt jelent a gyermekek egészségére az, hogy már születésükkor találkoznak mikroműanyaggal. Szakértők szerint a parányi műanyagdarabkák a tüdőn vagy az emésztőrendszeren keresztül kerülnek az emberi szervezetbe.

Forrás: Magellán

mikroműanyag, vagy más néven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti. Ezek az apró darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet első sorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül. A műanyag szerkezeti változásának a másik okozója az anyag elöregedése, szerkezetében a kötések megváltozása. A műanyagok fizikai, illetve kémiai folyamatok végeredményeként is aprózódhatnak. Előfordulhatnak a környezetben éppúgy, mint az emberek, vagy az állatok szervezetében. A természetes vizek, az eső, a levegő, de még a talaj is tartalmazhat mikroműanyagokat, akárcsak a táplálék.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/Magellán/Wikipédia)

search icon