Energiatakarékossági világnap – Tippek: hogyan segítsünk a bolygónak és a pénztárcánknak?
Energiatakarékossági világnap – Tippek: hogyan segítsünk a bolygónak és a pénztárcánknak?

Összeszedtünk pár hétköznapi fogást, amelyek segítenek takarékoskodni az energiával, amit a pénztárcánkon kívül a Föld is meghálál majd.

A nemzetközi energiatakarékossági világnap viszonylag rövid – kevéssel több, mint 20 éves – múltra tekint vissza. 1998. március 6-án Bécsben tartották az első nemzetközi energiahatékonysági konferenciát annak kapcsán, hogy a pozitív törekvések ellenére is folyamatosan egyre több energia fogy, nagyrészt a fosszilis forrásokból. A világnap kezdeti célja az volt, hogy új szemléletet kínáljon az energiahasználat terén, és népszerűsítse a megújuló energiákat.

Magyarország hamar csatlakozott a kezdeményezéshez. 2000 óta minden március 6-án itthon is megtartjuk a nemzetközi energiatakarékossági világnapot. Április 22-én pedig a Föld napját ünnepeljük, amely arról is ismerős lehet, hogy ekkor sok helyen 1 percre elsötétedik minden, szünetel a közvilágítás. Idén próbáljunk meg ne két különálló alkalomként, hanem keretként tekinteni erre az időszakra, és az energiatakarékossági világnapon felvett jó szokásokat ünnepeljük meg a Föld napján is! Így másfél hónapos kihívásban lesz részünk.

Így csökkentheted az áramfogyasztásod!

Az a jó a takarékoskodásban, hogy ha jól csinálod, a pénztárcádon is megérzed a hatását. És van is mit megtakarítani, mert a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint a háztartások teljes áramfogyasztásának 15%-át a stand by üzemmódban hagyott készülékek teszik ki. Ezzel pusztán Európában megközelítőleg 13 millió eurót dobunk ki a kukába.

 • A képernyőkímélő nem csökkenti a monitor energiafelhasználását, ha muszáj, használd inkább az alvó üzemmódot, de az a legjobb, ha kikapcsolod a készüléket.
 • A laptopot ne használd hálózatról! Bár már vannak olyan készülékek, amelyek nem terhelik az akkumulátort, amikor fel vannak töltve, mégis az a legjobb, ha az aksi feltöltése után a gépet leveszed a hálózatról. Így energiát sem pazarolsz, és a laptopod telepje is tovább fogja bírni. (Személyes tipp: én a régebbi típusú laptopomból otthoni használatakor kiveszem az aksit, és tápról használom, így az akkumulátor alig van használatban, ami évekkel nyújtja meg az élettartamát.)
A konnektorban felejtett telefontöltő pár óra elteltével melegszik, és fogyasztja az áramot.

Érdemes LED-re váltani

Az evidens, hogy kikapcsoljuk a tévét, és lekapcsoljuk a villanyt, ha nem használjuk, de igazán megéri LED-es világítást felszerelni.

Vegyünk egy átlagos nappalit, ahol lóg egy csillár 4 db 40 W-os izzóval, van még egy íróasztal 1db 40W-os lámpával, továbbá a kanapé mellett egy szintén 40W-os állólámpa. Az áram ára egy hétköznapi háztartásban átlagosan 36 Ft/kWh. Ha éves átlagban napi 3 órát használjuk az említett izzókat, kiszámolhatjuk, hogy ebben a képzeletbeli nappaliban évente 9460 forintot költünk világításra.

Ezzel ellentétben, ha a 6 db 40W-os halogén izzót kiváltjuk 6 db 5W-os, fényerősségben (Lumenben) egyenértékű LED-izzóval, az éves költségünk csupán 1183 forint.

Érdemes LED-es világításra váltani.

Megéri a mosogatógép

Szokásaink persze különbözőek, de a teljes életciklust figyelembe véve átlagos használat mellett sokkal kevesebb kibocsátás kapcsolódik a mosogatógéphez, mint a kézi mosogatáshoz. Azoknak, akiket a téma mélyebben is érdekel, a kézi és a gépi mosogatás összehasonlításáról készült anyagunkat ajánlom.

 • Ne feledd, ha csak félig pakolod meg a mosogatógépet, ugyanannyi energiát használsz, mintha tele lenne!
 • Csak különösen szennyezett edények tisztításához használjuk az intenzív fokozatot!
 • Ha leöblíted az edényeket, kétszer annyi vizet használsz el!

A hűtővel is spórolhatsz!

A hűtőgép leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet +7 °C-ra állítjuk, ami 2-es, 3-as fokozatnak felel meg. Már 2 °C-nyi hőmérsékletcsökkentéssel, vagyis +5 °C-on akár 15%-kal növelhetjük a hűtőgép energiaigényét. A fagyasztóládában -18 °C elegendő a tárolásra. Érdemes rendszeresen tisztítani a hűtő hátsó oldalán lévő géprészeket, és a szellőzőnyílást szabadon hagyni. Ami pedig a mindennapi használatot illeti: meleg ételt soha ne tegyünk a hűtőbe, és a fagyasztóba is csak lehűtött ételek kerüljenek!

 • A fagyasztót évente hasznos legalább egyszer leolvasztani, hogy utána hatékonyabban használja az energiát.
 • Ha egy papírlap befér az ajtó tömítésénél, akkor ki kell cserélni.

A fő ludas a fűtés-hűtés

Egy átlagos magyar szén-dioxid-lábnyoma 5,23 tonna/év, ami a világátlaghoz viszonyítva (4,79 tonna) nem számít soknak. Amerikában ez az adat 15,52 tonna, de Németországban is több, mint 9 tonna.

Az energetikai szektort illetően volna miből lefaragni, hiszen egy átlagos magyar háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtésre, illetve a légkondicionálásra fordított energia teszi ki. Magyarországon meglepően magas a lakosság által felhasznált energia aránya, ami összefüggésben állhat azzal, hogy az épületek energetikailag korszerűtlennek mondhatók. Szemléletes példa, hogy a magyar családi házak az uniós átlagnál 10%-kal több energiát fogyasztanak.

Hőkamerás felvételen a bal oldali ingatlanon jól látszik, hogy hagyományos szigetelése miatt még a falakon át is sok hő távozik.
Fotó: xforest.hu

Ezek persze csak statisztikai adatok, de az említett 5,23 tonna egy főre jutó kibocsátásból 1,3 tonnát a háztartások juttatnak a levegőbe, így rendkívül fontosak a lakossági energetikai és hőszigetelési fejlesztések.

Bár kifelé tartunk a fűtésszezonból, érdemes akár csak 1°C-kal is lejjebb venni a termosztátot. Általában 20-21°C elegendő a komfortérzethez, és számoljunk azzal is, hogy a különböző funkciójú szobákban eltérő hőfok szükséges.

Ha nincs lehetőségünk a nyílászárók korszerűsítésre, akkor érdemes sötétítőt, reluxát, redőnyt használni az ablakokra. Nyilván nem ugyanaz a hatása, mint egy jól hőszigetelő ablaknak, de így is tudunk spórolni néhány fokot/forintot. Ha pedig nagyon „húz” az ablak, ne legyünk restek az „összetekerttakaró-hadműveletet” bevetni a párkányon!

 • Ne takarjuk le fűtési szezonban a fűtőtestet feleslegesen, és takarítsuk le őket rendszeresen!
 • Ha legalább két napig távol maradunk otthonról, ajánlott 15°C-ra állítani a hőmérsékletet. Ennél hosszabb távollét esetén pedig bőven elég 12°C otthonunk temperálásához.

A légkondicionálóval is lehet spórolni

2021-ben a júniusi extrém hőségben sorra dőltek meg a nyári áramfogyasztási rekordok Magyarországon, amiért főleg a klímaberendezések a felelősek. Ez a probléma egyre csak erősödni fog, hiszen a lakossági klímák száma 2020-ban 70%-kal emelkedett.

 • Ha 24°C-nál hidegebbre állítod a klímát, a készülék minden fokozaton 5%-kal több energiát használ.
 • Még légkondis lakásban is érdemes sötétítőfüggönyöket használni.
 • Akár otthon, akár a munkahelyen használunk klímát, tartsuk szem előtt, hogy hatékonyabb a készüléket csak időszakosan használni, valamint szellőztetéskor leállítani.

További forrás: www.enhat.mekh.hu

search icon