A tetőző hőhullámban rekord sok áramot fogyaszthatunk
A tetőző hőhullámban rekord sok áramot fogyaszthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ma várhatóan tetőzik a hőség, ez pedig akár áramfogyasztási rekordot is hozhat elsősorban a klímaberendezések használata miatt. Holnaptól mérséklődhet némileg a hőmérséklet.

Az idei első hőhullám legmelegebb napján 33-39 fok várható. Az OMSZ szerint, sok lesz a napsütés, kevés gomolyfelhővel, viszont néhol van esély arra is, hogy viharos széllel kísért záporok alakuljanak ki. A hűvösebb levegő péntektől érkezhet, de a csúcsértékek ezután is 30 fok felett várhatók, az éjszakák viszont sokkal elviselhetőbb hőmérsékletűek lesznek.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) Facebook-oldalán azt írja, hogy a nagy meleg miatt új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása. Kedden, amikor napi 27,7 Celsius fok volt napi átlaghőmérséklet 6600 MW áramot fogyasztott az ország.

Mint írják, az eddigi rekord 6633 MW volt, 2019-ben június 27-én 23,1 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett. A MAVIR szakértői szerint, a hőhullám miatt nem zárható ki, hogy a következő napokban újabb áramfogyasztási rekordok születhetnek.

A csúcsfogyasztás mögött egyértelműen a klimatizálás terjedése áll. A rekordot az esti órákban mérték, amikor a bevásárlóközpontok, irodaházak mellett, a háztartási klímaberendezések is működtek. A tartós hőség miatt egyébként Müller Cecília országos tisztifőorvos ma éjfélig hőségriadót rendelt el.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon