



A gyorséttermi hagyományok nyugatról, egész pontosan Amerikából gyökereznek. Maga a kifejezés arra utal, hogy az étel gyorsan készül el, tehát javarészt előre elkészített. Markáns ízét főként ízfokozóknak köszönheti, illetve jellemző rá a magas zsír-, cukor- és sótartalom. De vajon milyen hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása?
A felgyorsult világ velejárója, hogy egyre kevesebb szabadidővel rendelkezünk. Sokszor nemhogy vacsorát főzni, de ebédszünetet tartani sincs időnk, így a táplálkozás során is igyekszünk a hatékonyságra és a gyorsaságra törekedni. Erre az igényre csaptak le a félkész- és késztermékek a piacon, amelyeket seperc alatt beteszünk a mikróba, és már el is készülnek.
Tipikus gyorsételnek számít a hamburger, a pizza, vagy akár a hot dog.
A megnövekedett kereslet miatt a gyorséttermekben is a nagyobb mennyiség előállítása, olcsóbb és gyorsabb elkészítése került előtérbe a „hagyományos módon” elkészített ételek helyett. Sajnos, a menüben található ételek messze kerültek a természetes alapanyagokat tartalmazó ételektől.
2004-ben készült el a nagysikerű dokumentumfilm, a „Super Size Me”, amelyben egy 32 éves férfi vállalta, hogy 30 napon keresztül csak és kizárólag gyorséttermi ételeket fogyaszt. A kihívásnak komoly egészségügyi következménye lett, a film pedig rávilágított a széles körben elterjedt gyorséttermi ételek káros hatásaira.
Az „Super Size Me” egyébként magyarul is megtekinthető az interneten:
A „diagnózis” pedig a következő lett a 30 napos „kúra” után:
A turmixok összetevői között szerepelnek sűrítőanyagok, illetve különböző szirupok is, amelyek mesterséges utánzatai a valódi, természetes ízeknek. A csirkehús esetében pedig a természetes húst felváltja víz, búzakeményítő, szőlőcukor, illetve más adalékanyagok.
A filmben szereplő dietetikusok között több olyan is akadt, aki soha nem javasolja a gyorséttermi étkezést, vagy maximum havi egyszer, ha mellette rendszeresen sportolunk és egészséges életet élünk.