Az egészséges étrend akkor lehet fenntartható is, ha a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket részesítjük előnyben. Az Európai Élelmiszer-információs Tanács (EUFIC) által a héten kiadott térkép abban segíthet, hogy beazonosítsuk, melyik élelmiszer mikor szezonális az adott európai országban.
A térképen országra, évszakra illetve hónapra is lehet szűrni, így meg tudjuk nézni, hogy a 24 ország, 6 éghajlati övezetének több mint 200 zöldsége és gyümölcse hol és mikor szezonális.
A most elkészült térkép, illetve a többi hasonló kezdeményezés azért nagyon fontos, mert a globális kereskedelem korszakában Európában szinte teljesen függetlenítettük magunkat a szezonális élelmiszerektől. Télen nyári terményeket eszünk és egész évben hozzáférünk a trópusokon megtermelt gyümölcsökhöz.
Pedig nem lenne muszáj a távoli országokból érkező import élelmiszereket fogyasztani. Az EUFIC térképének segítségével megtudhatjuk, hogy májusban már többféle friss gyümölcs közül választhatunk Magyarországon is, míg a friss zöldségek száma a 30-at is megközelíti.
A szezonális és helyi élelmiszerek fogyasztása élettanilag is kiemelt jelentőségű, mert a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok és ásványi anyagok többsége körülbelül 24 órával a szedés után elvész.
A klímaváltozás elleni küzdelemben kiemelt jelentőségű, hogy minél közelebb megtermelt élelmiszereket válasszunk és törekedjünk arra, hogy étrendünk minél inkább növényi központú legyen.
Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!
(qubit)