Ezer sebből vérzik az élelmiszerbiztonság Afrikában
Ezer sebből vérzik az élelmiszerbiztonság Afrikában

A FAO élelmiszerár-indexe sosem látott drágulásról számol be, az elszálló árak miatt pedig több országban máris utcára vonultak az emberek. Egyes régiókban már most a lehetséges éhínségekről beszélnek, miközben az élelmiszerhiány, illetve a drágulás mögött nem az orosz-ukrán háború az egyetlen tényező – bár kétségtelenül a legsúlyosabb, mégis az árak már a háború előtt is 10 éves csúcson voltak a globális termésproblémák miatt.

A várható éhínségeknek leginkább kitett kontinens egyértelműen Afrika. Az egyik legrosszabb helyzetben jelenleg Szomália van, ahol a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy évtizedek óta nem látott mértékű aszály sújtja a régiót. Az ENSZ élelmezési, humanitárius ügyekkel és gyermekekkel foglalkozó ügynökségei szerint, ha a humanitárius segítségnyújtás nem élénkül akkor várhatóan a következő három hónapban éhínség alakul majd ki Szomáliában.

Az éhínség az ENSZ értelmezésében az, ha legalább az emberek 20%-ka, tehát 5-ből minimum 1 ember éhezik. Szomáliában jelenleg 5–10% közötti az éhezők aránya. Ezen felül a lakosság közel 40%-a néz szembe valamilyen mértékű élelmiszerhiánnyal, ami közel kétszeres növekedés az év eleje óta. Legutóbb 2011-ben volt jelentős éhínség az országban, akkor körülbelül 250 ezer ember veszítette életét.

Az aszály és a háború mellett más természeti csapások is nehezítik a helyzet kezelését. Néhány országgal odébb, Ugandában a bagolylepkefélék családjába tartozó őszi sereghernyók inváziója tizedeli a termést. Ez az eredetileg Amerikában őshonos faj világszerte többfelé okozott már problémákat. A FAO szerint az egész szubszaharai Afrikában elterjedtnek számít. Az óriási pusztítást végező hernyók dolgát megkönnyíti, hogy a késve érkező esők miatt még viszonylag fejletlenebb, így védtelenebb termésekkel találkoznak.

Uganada elsősorban Dél-Szudánba, a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Kenyába exportál nagy mennyiségű élelmiszert, főként kukoricát. A várhatóan jelentősen csökkenő export ezeket az országokat is nehéz helyzetbe hozhatja.

search icon