ENSZ: sosem éheztek még annyian, mint 2021-ben
ENSZ: sosem éheztek még annyian, mint 2021-ben

Az ENSZ és az EU ügynökségei által szerdán közzétett jelentés szerint minden eddiginél több ember éhezett 2021-ben. A világszervezet szerint a 2022-es kilátások sem túl rózsásak.

A háttérben álló tényezők között meghatározó a klímaváltozás, a koronavírus miatti gazdasági visszaesés, és a fellángoló nemzetközi konfliktusok. Ezek „mérgező hármas kombinációjának” köszönhetően közel 200 millió ember került közel az akut éhínséghez, majdnem 40 millióval több, mint 2020-ban.

Az idén ennél is rosszabb helyzetre számítanak, ugyanis a ukrajnai háború a globális élelmiszertermelésre is jelentős hatással van. Ahogy írják, a napi betevő nélkül maradó emberek száma „megdöbbentő” új szintre emelkedhet.

Ahogy nemrég írtuk, a FAO élelmiszerár-indexe sosem látott mértékben emelkedett, egyes régiókban már most a lehetséges éhínségekről beszélnek. A legnagyobb bajban a fejlődő országok vannak, ahol komoly humanitárius segítségnyújtásra van szükség a katasztrófa elkerüléséhez. Ilyen például Szomália, ahol várhatóan a következő 2-3 hónapban éhínség alakul majd ki.

Az éhínség az ENSZ értelmezésében az, ha legalább az emberek 20%-ka, tehát 5-ből minimum 1 ember éhezik.

search icon