A fenntartható divat kitörési lehetőséget is nyújthat
A fenntartható divat kitörési lehetőséget is nyújthat

Kétmillió forintos adomány összegyűjtését tűzte ki célul a „Sorsfordító szálak” projekt. A cél, hogy a gyakorlatban is bizonyítékot nyerjen, hogy a fenntartható divat világa kitörési és karrierlehetőséget nyújthat akár a legkisebb falvak fiataljainak is.

„Hogy ahova születsz, ne határozza meg, amire születsz” – szól a Pinkponilo fenntartható divatstúdió kezdeményezése, a „Sorsfordító szálak” jelmondata. A program célja, hogy lehetőséget biztosítson a divatszakma megismerésére a leszakadó vidéki falvak fiataljainak úgy, hogy közben segít szabadjára engedni kreativitásukat is. Ez a gyakorlatban helyi varró- és ruhatervező workshop-sorozaton keresztül valósul meg, ahol minden résztvevő egy saját ruhadarab elkészítésén keresztül sajátíthatja el a szakma alapjait.

Hogyan néz ki egy ilyen workshop?

A program a Nógrád vármegyei Bátonyterenyén, a helyi – 9 évestől 18 éves korú – fiatalok számára szervezett sorozattal indult útjára. A munka az alapvető ismeretek – mint a méretvétel, a mintarajz, a különféle öltési típusok vagy a gépi varrás – elsajátításával kezdődött, majd egyszerűbb darabok közös elkészítését követően egy saját kapucnis pulcsi megtervezéséig és megvarrásáig vezette el a fiatalokat. A bátonyterenyei lányokhoz egyébként is közel állt a szabás-varrás, egészen a rendszerváltást követő évekig varroda működött a városban, sokak szülei, nagyszülei dolgoztak ott varrónőként.

„Nagyon jó volt látni a többéves projekt során azt, ahogyan a kezdeti, bizonytalan lépéseket követően egészen egy saját designerdarab elkészítéséig jutottak el a lányok, és hogy a workshop többeknek egy új szakma lehetőségét is felvillantotta” – értékeli a „Sorsfordító szálak” eddigi eredményeit Kudron Anna, a Pinkponilo alapító-vezetője. „A divat világából mindenki a tervezőkre emlékszik, a varrás valahol az értéklánc végén áll, ezért az is célunk, hogy visszaadjuk ennek a szakmának a becsületét, megmutassuk a fiataloknak a benne rejlő perspektívát” – tette még hozzá.

Adománygyűjtés további workshopokért

A „Sorsfordító szálak” adománygyűjtő kampányt indított, hogy minél több faluba, minél több fiatalhoz elvihesse a képzést. A támogatásra azért van szükség, mert nemcsak az utazás és a képzés megszervezése, hanem az alapanyagok is költségesek. A szervezők a kitűzött célösszegből öt workshopot szeretnénk megvalósítani 2024 őszétől egy éven át.

A kétmillió forintos célösszegű adománygyűjtő kampány az Adománytaxi felületén zajlik, ahol valós időben követhető a felajánlások beérkezése. A legkisebb, akár néhányezer forintos adományoknak is van helye a szervezetnél, hiszen az utazási- és alapanyag-költségektől a workshopok alatti étkeztetésig, a varrógépek karbantartásáig számos területen hasznosulnak a kisebb összegek is. Aki azonban 75 ezer forinttal vagy többel támogatná, hogy a projekt a jövőben további településeken is megvalósulhasson, támogatói ajándékot is kap: a bátonyterenyei lányok által tervezett biopamut pulcsival lehet gazdagabb.

A további részletekért érdemes felkeresni az alábbi weboldalakat:
Az adománygyűjtő oldal: https://tamogatas.adomanytaxi.hu/kampany/sorsfordito-szalak-2/sorsfordito-szalak
A „Sorsfordító szálak” a Pinkponilo weboldalán: https://www.pinkponilo.com/retailoredchances

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Forrás: Mediator
Kiemelt kép: Canva

search icon