Cipődivat és fenntarthatóság – mit viseljünk a bolygó védelme érdekében?
Cipődivat és fenntarthatóság – mit viseljünk a bolygó védelme érdekében?

A divatot sokan kedvelik. Azonban, hogy minimalizáljuk az ökológiai lábnyomunkat, mindenképpen fontos, hogy környezetbarát és fenntartható termékeket használjunk. Ez természetesen a ruházatra és a cipőkre is vonatkozik, éppúgy, mint a bevásárlótáskára, vagy olyan műanyag termékekre, amelyek csak károsítják a környezetet, hiszen nehezen bomlanak le, a lebomlásuk során pedig káros, mérgező anyagok kerülnek a légtérbe.

Az utóbbi években egyre nagyobb szerepe van a fenntartható divatnak. A fenntartható vagy öko divat voltaképpen azt jelenti, hogy a divatipar is egyre nagyobb felelősséget vállal a környezetvédelemért, a bolygó megmentéséért.

A fenntartható divat azt is jelenti, hogy a különböző ruházati termékeket és cipőket olyan anyagokból gyártják, amelyek szintén a bolygó védelmét szolgálják.

Hogyan védjük a környezetet a cipőkkel?

A hagyományos cipők egyrészt sokféle anyagból készülnek, másrészt nagy mennyiségben tartalmaznak műanyagot, amely nem bomlik le, viszont halmozódik és károsítja a környezetet, a talajt, a vizeket. Nem mellesleg ezeknek a cipőknek a gyártása során is sok káros anyagot jut a levegőbe, ami nem csak magát a környezetet károsítja, hanem az ember egészségére is negatívan hatással van. Az ökológiai, vagy fenntartható cipők javarészt természetes anyagokból készülnek, és a gyártási folyamat, a feldolgozás, a szállítás során is próbálnak a fenntarthatóság elveire koncentrálni.

Az ekológikus, vagy öko bőrből készült cipők is a fenntarthatóság jegyében születtek. Míg a valódi bőr előállítása több lépésből áll és egy költséges folyamat, addig az öko bőr környezetbarát módon, környezetkímélő technológiával előállított bőr.

Az öko bőrből készült cipők szellősek, erősek, vízállóak, könnyen kezelhetők és nagyon sokféle színben elérhetők. Ezek a cipők és bakancsok ráadásul szinte ugyanúgy néznek ki, mint a valódi bőrből készült lábbelik. Egy öko bőrből készült bakancs hihetetlenül kényelmes, puha és meleg.

(Forrás: ecolounge.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon