Muszáj lesz mérsékelnünk az ökológiai lábnyomunkat
Muszáj lesz mérsékelnünk az ökológiai lábnyomunkat

Idén június 8-án lenne a magyarországi túllövés vagy túlfogyasztás napja, az időpont amely azt mutatja meg, hogy ha a bolygón mindenki úgy élne, mint mi magyarok, akkor az adott évben a Föld erőforrásai erre a napra fogynának el.

Ennek kapcsán hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ökológiai lábnyom mérséklésének fontosságára. Közleményük szerint a Global Footprint Network (Globális Ökolábnyom Hálózat) minden évben kiszámolja, hogy mennyi az emberek átlagfogyasztása és a Föld átlagos eltartóképessége, valamint megállapítja a globális túlfogyasztás napját, amikor a fenntarthatóság szempontjából számított, egy évre elegendő erőforrások már elfogynak.

Egy országban az átlagos ökológiai lábnyom alakulása a vállalatok, háztartások és a szabályozók közös felelőssége. Ezért is jó hír, hogy ma már percek alatt bárki megtudhatja, mekkora az ökológiai lábnyoma. Ehhez az interneten több kalkulátor is rendelkezésre áll.

A Global Footprint Network kalkulátora emellett gyakorlati tanácsokkal is segít minket abban, hogyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és egyben anyagi kiadásainkat is.

Az MNB egyébként saját ökológiai lábnyomának csökkentése mellett 2019-ben elindította Zöld Programját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények számára kedvező szabályozási környezetet kíván biztosítani a fenntartható működés elősegítéséhez és a zöld pénzügyi termékek bevezetéséhez.

Emellett a hazai lakosságot célzó pénzügyi ismeretterjesztésben és a tudatos fogyasztói szemléletformálásban is aktív szerepet vállalnak többek között a tavaly elindított Családi Zöld Pénzügyek program segítségével.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon