Hogyan változik a magyar gazdaság a klímaváltozás hatására?
Hogyan változik a magyar gazdaság a klímaváltozás hatására?

A Cambridge Econometrics kutatócég friss jelentése megmutatja, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a hazai gazdaságnak annak függvényében, hogy az emberiségnek sikerül-e elérnie a klímacélokat.

A Magyar Nemzeti Bank megbízásából készült elemzés 2050-ig terjedően vizsgálja, hogy milyen változások várhatók itthon a párizsi célok elérése illetve azok túllépése esetén.

Hiba azt képzelni, hogy a klímaváltozás vagy az ezt elkerülni hivatott nemzetközi lépések nem befolyásolják a pénzügyi rendszerek jövőjét.

–mondta Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának vezetője

A jelentés szerint a párizsi célok teljesülése esetén valószínűleg olyan változások következhetnek be, melyek nyomán bővülni fog a hazai jövedelem, a foglalkoztatottság és a nemzeti össztermék. A pénzügyi szektor szereplőinek például az alacsony kibocsátású technológiákat előnyben részesítő további új szabályozásokra és ezek hatásaira kell felkészülni.

Eközben a fosszilis üzemanyagok kikerülnek az energiatermelésből, a közlekedésből – és a gazdaságból általában –, és megnő az energiahatékonyság valamint várhatóan a járműiparban az elektromos autózásra történő átállás további beruházásokat és a kereskedelmi tevékenység növekedését eredményezi az átállás évtizedeiben. Ezzel együtt a fosszilis megoldásokba történt korábbi befektetések elértéktelenedése ugyanakkor komoly nehézségeket okozhat a pénzügyi szektor számára.

Az elemzés azt a kérdést is vizsgálja, hogy mi történik, ha nem születnek a klímaváltozás kezelésére megoldások, és a globális felmelegedés 2100-ra eléri a 4 Celsius-fokos emelkedést.E forgatókönyv szerint a jövőben a klímaváltozás hosszan tartó fizikai következményeivel kell az egyes gazdaságoknak megküzdeniük, mint amilyenek a csökkenő mezőgazdasági terméshozamokkal, az egyre gyakoribb és hevesebb erdőtüzek vagy épp a viharok és áradások.

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk már, ebben az esetben szinte biztosan jelentősen csökkenhet a gazdasági teljesítmény és ezzel párhuzamosan az életszínvonal is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon