Minél nagyobb mértékű lesz a klímaváltozás, annál jobban csökken majd a világgazdaság
Minél nagyobb mértékű lesz a klímaváltozás, annál jobban csökken majd a világgazdaság

A Swiss Re nevű viszonbiztosító vállalat nemrég megjelent tanulmánya szerint akkor megy össze leginkább a világgazdaság, ha nem csinálunk semmit, és szabadjára engedjük a globális felmelegedést.

A tanulmány szerint az éghajlatváltozás nyomán mindenképp zsugorodni fog a világgazdaság, ám minél inkább meg tudjuk közelíteni a 1,5 fokos párizsi klímacélt, annál kisebb lesz ez a csökkenés.

A The economics of climate change című kiadvány számításai szerint 1,5 fokos felmelegedés mellett nagyjából 4%-al csökkenne a világgazdaság, míg 2 fok felett akár 11-14%-ot is eshet a globális GDP. Az extrém magas melegedéssel számoló szcenáriók még ezeknél is jóval nagyobb mértékű, akár csökkenést hozhatnának, jelenlegi állás szerint azonban ezek rövidtávon nem fognak bekövetkezni.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a gazdasági hatások nem egyformán jelentkeznek majd mindenütt. Bár a számítások szerint a csökkenés mindenhol bekövetkezik majd, annak legnagyobb vesztese Ázsia, Afrikai és a Közel-Kelet, valamint Dél-Amerika lesz, tehát zömmel a gazdaságilag kevésbé fejlett régiók.

A sors fintora, hogy épp azokban a térségekben lehet kisebb a hatás, amelyek történeti szempontból a leginkább hozzájárultak a klímaváltozáshoz. Európa és Észak-Amerika esetében a csökkenés a legvalószínűbb szcenárió szerint 7-8%-os lehet.

Magyarország esetében a század közepére várható csökkenés szintén 8% körüli, azonban ha sikerülne elérni a klímacélokat ezt 3%-ra lehetne csökkenteni.

A jelentésből kitűnik, hogy minél fejlettebb és gazdagabb egy ország, általában annál kisebb mértékű gazdasági visszaeséssel kell számolnia. Ebben persze szerepe van annak, hogy a fejlett országok zömmel földrajzilag szerencsésebb helyzetben vannak, de ennél is sokkal fontosabb az, hogy ezek az országok könnyebben tudják kezelni, tompítani a gazdasági hatásokat, jobban tudnak adaptálódni.

A tanulmány egyik fő mondanivalója, hogy az eddig kitűzött célok nem elégségesek, ezeknél többre és gyorsabban van szükség ahhoz, hogy a klímaváltozást lassítani lehessen.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(444)

search icon