Mi fog teremni 100 év múlva Magyarországon?
Mi fog teremni 100 év múlva Magyarországon?

Fontos kérdés, hogy a klímaváltozás előrehaladásával melyek lesznek azok a növények, melyek továbbra is a magyar mezőgazdaság rendelkezésére állnak majd, illetve milyen változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak.

Erről a témáról tartott nemrég online tájékoztatót a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), ahol a „Növénytermesztési rendszerek klímaváltozási válaszreakciójának, és adaptációs lehetőségeinek kutatása” című projekt zárásaként a támogatásból finanszírozott fejlesztésekről, illetve kutatásokról számoltak be.

Itt egyértelművé vált, hogy elsősorban az extenzív kultúrákat érintik negatívan a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai, mert ezekben a termelési módokban a környezeti tényezők nem befolyásolhatók kellő mértékben mesterségesen. Ilyenek például az erdőgazdálkodás, a szántóföldi növénytermesztés vagy épp a szőlészet, amelyről mi is írtunk nemrég.

A NAIK munkatársai szerint az adaptációhoz agrárinnovációs eszközökre van szükség olyan területeken, mint a fajtanemesítés, vízgazdálkodás, öntözésfejlesztés, talajjavítás, vagy az agrár-biotechnológia. A projektnek részben az volt a célja, hogy ezeket a lehetőségeket megismertesse az ágazati döntéshozókkal is.

A magyarmezogazdasag.hu részletes írásában bemutatja, hogy NAIK egyes kutatóintézetei milyen kutatásokat folytattak, és milyen megoldásokat javasoltak a jövőre vonatkozólag.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon