MNB: van előrelépés a zöld pénzügyek terén, de lehet még hova fejlődni
MNB: van előrelépés a zöld pénzügyek terén, de lehet még hova fejlődni

A Magyar Nemzeti Bank szerdán prezentálta a Zöld pénzügyi jelentését, melyet innentől évente tervez bemutatni. A zöldítésben komoly szerepe van a bankoknak.

Dr. Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a jelentés bevezetőjében kiemelte, hogy a járvány ellenére egyértelmű előrelépés történt a zöld pénzügyekben tavaly, számos bank dolgozik zöldhitelek bevezetésén, a magyar állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki sikeresen.

Először is, fontos, hogy folyamatosan mérjük és tudjuk hol tart a pénzügyi szektor, valamint, hogy mennyire tudnak finanszírozóként jelen lenni a bankjaink.

– mondta Gyura Gábor, a jegybank fenntartható pénzügyek főosztályvezetője.

Hogy áll Magyarország gazdasága és bankszektora a zöldítésben?

A jelentésből kiderül, hogy hazánk bizonyos mutatókban előzi az EU-s átlagot, egyesekben megegyezik vele, de sokban még van hova fejlődnie.

Üvegházhatású gázok tekintetében Magyarország jóval átlagalatti kibocsátó, az egységnyi GDP-re vetített szén-dioxid kibocsátásunk veri még a V4-eket is. Bár a hulladék újrahasznosításban az EU-s átlag 48%, nálunk pedig csak 36%-on áll ez a mutató, de a korábbi évekhez képest így is komoly a javulás.

Az Unió 2030-ra a mezőgazdaságban 25%-ra kívánja emelni az ökológiai termelés alatt lévő területeket; hazánk ezen a téren sajnos komoly lemaradásban van, hiszen nálunk ez az arány jelenleg csupán 5%. Elektromos és hibrid hajtású autókban sem állunk túl jó, hiszen a magyar utakon közlekedő autók csupán 0,11%-ka alternatív hajtású.

Hazai pénzrendszer szerepe a fenntarthatóságban

A bankok kulcsszerepe az, hogy mennyire támogatják tőkebevonással a fenntartható projekteket.

A pénzügyi közvetítői rendszer eddig csekély mértékben integrálta működésébe a környezeti fenntarthatósági szempontokat. A hazai pénzügyi tőke csupán néhány százaléka tekinthető zöldnek, míg a nemzetközi és a nemzeti célkitűzések eléréséhez nagyságrendekkel több privát beruházásra van szükség – mondta Gyura Gábor. Hozzátette azt is, a tavaly az MNB által kibocsátott zöld kötvények megmozgatták a piacot, és arra ösztönzik a vállalatokat, hogy ők is fektessenek zöld portfóliójú kötvénycsomagokba.

A jegybank felmérése szerint Magyarországon jelenleg 68 százalék azoknak a bankoknak az aránya, ahol a legfőbb döntéshozó szerv nem vitatja meg a klímakockázatokat, szemben az uniós 25 százalékkal. A hazai bankok 81 százaléka nem elemezte a klímakockázatok valószínűségét és hatását, míg uniós átlagban ez az arány 48 százalék. Pozitív fejleménynek nevezte, hogy a bankok több mint egyharmadánál nőtt a klímaváltozás stratégiai súlya.

Megállapították azt is, hogy az energiahatékony lakóingatlanok arányát is növelni kell, ami jelenleg 3%, míg az EU-ban 9,8%. A jegybank ennek ösztönzését a zöldjelzáloglevél-vásárlási programmal tervezi segíteni. A tőkepiacon látható pozitív trendek közé sorolták, hogy a kormányzati zöldkötvényállomány számottevően nőtt 2020-ban, az Uniós átlag 0,95%-hoz képest 1,9%-ra. Az európai piac egészén 15% körül van a zöld alapon kezelt befektetési alapok aránya, mely itthon sajnos még csak fél százalékot tesz ki, viszont így jócskán van tere a növekedésnek. Az MNB reményei szerint ez az állomány tovább nőhet a közeljövőben.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Forrás: MNB, MTI

search icon