Az európai vállalatok 24 százaléka karbonsemleges lehet 2030-ra
Az európai vállalatok 24 százaléka karbonsemleges lehet 2030-ra

Egyre jobban értékelődik fel a fenntarthatóság az üzleti életben is. A Fidelity International szerint ennek köszönhetően világszerte egyre több vállalat indul el a karbonsemlegesség felé és már 2030-ra nagy előrelépések várhatók.

A befektetésekkel foglalkozó Fidelity International elemzői felmérése szerint az európai vállalatok járnak majd az élen a kibocsátás csökkentésében, míg őket kissé lemaradva a Távol-Kelet vállalati jönnek, ahol 23% lehet a karbonsemleges cégek aránya 10 éven belül.

Észak-Amerikában 20 százalék körül alakulhat majd az arány, míg Dél-Amerikában 10 százalék alatt maradhat, viszont a hosszabb távú becslésekből az is kiderül, hogy 2050-re a világ minden részén átlépheti az 50 százalékot, Európában a 70 százalékot is a karbonsemleges vállalatok aránya.

A cég közleménye szerint a Fidelity International az éghajlatváltozást nem csak a társadalom, hanem az üzleti élet számára is az egyik legnagyobb veszélynek tartja, ezért elvárják a partnereiktől, hogy foglalkozzanak ezzel a kérdéssel. Örömmel látják ugyanakkor, hogy a fenntarthatóság a világ minden részén egyre inkább felértékelődik, ahogy a hozzájuk tartozó cégek többsége számára is nagyon fontos kérdés.

Fontos persze azt is megjegyezni, hogy az befektetési cég előrejelzése a cégek önbevallásán alapul, amely hiába terjed ki 15 ezer vállalatra, semmiféle garancia nem kapcsolódik hozzájuk. Ahogy az MTI-hez eljuttatott közleményben jelezték is, a karbonsemlegességi tervek idővel módosulhatnak, remélhetőleg a szigorodó szabályozások miatt felfelé.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon