2025-re teljesen karbonsemlegessé válhat az autógyártás az Audinál
2025-re teljesen karbonsemlegessé válhat az autógyártás az Audinál

Az autóipar öles léptekkel halad a karbonsemleges működés felé, aminek újabb bizonyítéka az Audi azon döntése, hogy összes gyárát kizöldíti 2025-ig.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, októberben átadták az Audi győri gyárának tetejét borító, európai viszonylatban a legnagyobbnak nevezhető tetőre telepített napelemparkot. A cég már akkor is jelezte, hogy elkötelezett a fenntartható működés mellett.

A cég győri gyára mellett a brüsszeli üzem is közel karbonsemlegesen működik és a német vállalat tervei szerint 2025-re az összes többi gyárukat is karbonsemlegessé alakítják. Emellett a beszállítói láncra is hatást kívánnak gyakorolni a dekarbonizáció érdekében, zöldebb működésre bírva partnereiket.

A gyártó azonban nem csak a szén-dioxid kibocsátást tartja szem előtt, több téren is optimalizálni tervezik a gyártást. Jövőre indítják például az Aluminium Closed Loop nevű projektet, melynek során a gyártás közben keletkező alumínium hulladékot visszajuttatják a beszállítónak, ahol az újra nyersanyagként hasznosul. Így az új autók is egy kedvezőbb környezeti mérleggel kezdhetik életciklusuk használati szakaszát.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon