Európa legnagyobb, tetőn épített napelemparkját adták át Győrben

Európa legnagyobb, tetőn épített napelemparkját adták át Győrben
Európa legnagyobb, tetőn épített napelemparkját adták át Győrben

Tegnap nem csak a Szentendrei-szigeten, hanem Győrben is napelemparkot avattak. A győri Audi-komplexum tetejére telepített 12 megawatt csúcsteljesítményű napelem-park az Audi Hungaria, és az E.ON Hungária Csoport együttműködéséből valósulhatott meg. Az összesen 36.000 panelből álló berendezés a legnagyobb ilyen tetőre szerelt rendszer egész Európában. A 160.000 négyzetméternyi tetőfelület azért tökéletes helyszín a napelemeknek, mert nem vesz el értékes területeket a mezőgazdaságtól, vagy a zöld mezős beruházásoktól.

A napelempark évente több mint 9,5 GWh-t, azaz nagyjából 3800 átlagos háztartás energiaszükségletének megfelelő elektromosságot termel majd. Az elkészítése 55 ezer munkaórába telt az E.ON munkatársainak, és az üzemeltetés is az energiaszolgáltató feladata lesz a következő 25 évben. A napelemek által termelt tiszta áramnak köszönhetően 4900 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe az Audi-gyár működése közben.

Az Audi és az E.ON is elkötelezett a fenntartható működés mellett: az Audi Hungaria energiaellátásának 75 százalékát már most megújuló, geotermikus energiából fedezi, ezen felül pedig a vállalatnál keletkezett hulladék több mint 99 százalékát hasznosítják. A teljes nemzetközi E.ON vállalatcsoport célja pedig az, hogy 2030-ra a jelenlegi felére csökkentse a karbonkibocsátását, 2050-re pedig teljesen karbonsemlegesen működjön.

Az átadó ünnepségen szimbolikusan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyezte üzembe a létesítményt, a két cég vezetői és a győri polgármester jelenlétében.

(nrgreport.com)

search icon