Új napelem parkot adtak át a Szentendrei-szigeten
Új napelem parkot adtak át a Szentendrei-szigeten

Ma adták át a Fővárosi Vízművek legújabb, szentendrei-szigeti napelem parkját, amely az ott található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el árammal.

Karácsony Gergely főpolgármester a Tahitótfalunál található napelem park átadásán elmondta, hogy a vízművek beruházása illeszkedik abba a zöld stratégiába, amelyet a főváros vezetése megfogalmazott és az elmúlt évben minden döntésében igyekezett képviselni.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy sokkal zöldebb és fenntarthatóbb legyen “az a globális kapitalizmus, amelyben éljünk a napjainkat”

– hangsúlyozta. Arra is emlékeztetett, a vízművek vezetése már 2018-ban elindította a Napelemes Energiatermelési Programot annak érdekében, hogy saját maga termeljen energiát a budapesti ivóvíz szolgáltatáshoz. Kifejezte a főváros vezetésének elkötelezettségét a vízművek ehhez hasonló programjainak folytatásában és a szükséges források megteremtésében.

Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Szentendrei-szigeten termelik meg a fővárosi vízellátás körülbelül 80 százalékát. A társaság évente a villamosenergia-hálózatból 95 millió kilowattóra energiát használ fel, ez évente mintegy 2,5 milliárd forintba kerül. 2021-től a teljes energiafelhasználásuk mintegy 5 százalékát fogják napelemekkel megtermelni, amivel körülbelül 100 millió forintot spórolnak.

A tervek között az is szerepel, hogy 2021-ben a mostani 500 kilowattos napelem park mellé egy kétszer nagyobbat építenek, így összesen egy 1500 kilowattos telep jön majd létre.

Lengyel Gábor, a Fővárosi Vízművek Zrt. műszaki beruházási igazgatója a technológiáról elmondta, hogy a parkban 2200 napaelemet helyeztek el, és jelenleg öt inverter üzemel és termeli az áramot.

A beruházás 209 millió forintból valósult meg.

(alternativenergia.hu)

search icon