Nincs is annál jobb, amikor saját magunk által termesztett, friss, egészséges és finom termények kerülnek az asztalra. Pláne, ha még a látvány is szemet gyönyörködtető. Színesítsük hát meg a tányérunkat rendhagyó küllemű zöldségekkel!
Sárgarépa
Meglepő lehet, de nem a klasszikus narancssárga változat a sárgarépa eredeti színe. A Közép-Ázsiából származó zöldség vadon élő ősei leginkább lilák vagy sárgák voltak, és a nemesítésnek, valamint a magasabb béta-karotin-tartalomnak köszönhetően terjedt el a ma leginkább ismert formájában.
Ha viszont szeretnénk látványban és ízben is feldobni a tavaszi salátáinkat, leveseinket, köreteinket, akkor bátran ültessünk más színű fajtákat is!
- Lila fajták (pl. Deep Purple F1): Antocián-tartalmuknak köszönhetik igen dekoratív küllemüket, ráadásul magas az antioxidáns-tartalmuk is. Ha levesben főzzük meg őket, szépen el tudják színezni a többi összetevőt is.
- Piros fajták (pl. Atomic Red): Színükért a lipokin nevű antioxidáns felelős, amely leginkább magas hőmérsékleten szabadul fel a sejtekből.
- Citromsárga színű répák (pl. Amarillo): Ezekben xantofil pigmentek találhatók, melyek segítenek megkötni a szabad gyököket, és erősítik az immunrendszert is. Ezek a répák ráadásul édesebbek is, mint a hagyományos rokonaik.
- Fehér színű répák (pl. Snow White): Nem azonosak a petrezselyemgyökérrel. Színük ellenére az ízük megegyezik a narancssárga sárgarépáéval.
- Fekete répa (pl. Fekete Török): Első ránézésre furcsának tűnhet (kívül szinte fekete, belül sötétlila), ám a többi fajtához képest is magas tápanyag- és antioxidáns-tartalma miatt számos jótékony hatása van az egészségünkre.
Cékla
A cékla valamiért nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig akár nyersen, akár sütve-főzve igen finom és egészséges étel. Talán könnyebben kerül a tányérra, ha túllépünk a mindent elszínező sötétbordó gumón, és kipróbálunk néhány izgalmas színváltozatot.
Termeszthetünk például sárgát (pl. Burpees Golden), melynek a megszokott bordó zöldségnél édeskésebb íze van. Vagy kipróbálhatjuk az enyhén fűszeres ízű fehér céklát (pl. Snow Ball), de választhatunk olyan fajtát is, melyeknek húsa belül gyűrűs mintázatú (pl. a vörös-fehér Chioggia vagy a sárga-fehér Golden eye), amely garantáltan a salátánk legszebb díszítőeleme lesz.
Hónapos retek
Tavaszi saláták kedvelt friss összetevője és a tavasz egyik első primőr zöldsége, mely nem csak a megszokott piros színben kerülhet a tányérunkra. Létezik ugyanis sárga (pl. Zlata), hófehér (pl. Tondo Bianco) és lila (pl. Viola) hónapos retek is, amelyekből látványos fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Ha pedig még extrémebb zöldséget szeretnénk, választhatjuk a „fordított színű”, azaz kívül világos, belül pirosas görögdinnyeretket is.
Rendhagyó formák
Ha a fenti színkavalkád nem lenne elég, a zöldségek alakja szerint is variálhatjuk a választékot. A sárgarépa lehet rövid és gömbölyű, középhosszú és hengeres alakú, vagy éppen megnyúltan vékony, kúpos vagy hegyes végű. Céklák esetében sem kell feltétlenül csak a gömbölyű változatra gondolnunk, ugyanis léteznek hengeres vagy egészen hosszúkás (pl. Cylindra) fajták is. És a retek sem csak gömbölyű, gondoljunk csak a megnyúlt alakú jégcsapretekre, illetve a fekete reteknek is van hengeres változata, valamint a hónapos retkek között is létezik hosszúkás testű (pl. a piros-fehér Bamba).
Érdemes tehát minél színesebbé varázsolni a veteményesünket és a tányérunkat is!
A szezonális, fenntartható élelmiszeripar a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője részt vett, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentáltak az érdeklődők számára.