Hagyományos zöldségek különleges színekbe öltözve

Hagyományos zöldségek különleges színekbe öltözve
Hagyományos zöldségek különleges színekbe öltözve

Nincs is annál jobb, amikor saját magunk által termesztett, friss, egészséges és finom termények kerülnek az asztalra. Pláne, ha még a látvány is szemet gyönyörködtető. Színesítsük hát meg a tányérunkat rendhagyó küllemű zöldségekkel!

Sárgarépa

Meglepő lehet, de nem a klasszikus narancssárga változat a sárgarépa eredeti színe. A Közép-Ázsiából származó zöldség vadon élő ősei leginkább lilák vagy sárgák voltak, és a nemesítésnek, valamint a magasabb béta-karotin-tartalomnak köszönhetően terjedt el a ma leginkább ismert formájában.

Színes répák
Fotó: Canva

Ha viszont szeretnénk látványban és ízben is feldobni a tavaszi salátáinkat, leveseinket, köreteinket, akkor bátran ültessünk más színű fajtákat is!

  • Lila fajták (pl. Deep Purple F1): Antocián-tartalmuknak köszönhetik igen dekoratív küllemüket, ráadásul magas az antioxidáns-tartalmuk is. Ha levesben főzzük meg őket, szépen el tudják színezni a többi összetevőt is.
  • Piros fajták (pl. Atomic Red): Színükért a lipokin nevű antioxidáns felelős, amely leginkább magas hőmérsékleten szabadul fel a sejtekből.
  • Citromsárga színű répák (pl. Amarillo): Ezekben xantofil pigmentek találhatók, melyek segítenek megkötni a szabad gyököket, és erősítik az immunrendszert is. Ezek a répák ráadásul édesebbek is, mint a hagyományos rokonaik.  
  • Fehér színű répák (pl. Snow White): Nem azonosak a petrezselyemgyökérrel. Színük ellenére az ízük megegyezik a narancssárga sárgarépáéval.
  • Fekete répa (pl. Fekete Török): Első ránézésre furcsának tűnhet (kívül szinte fekete, belül sötétlila), ám a többi fajtához képest is magas tápanyag- és antioxidáns-tartalma miatt számos jótékony hatása van az egészségünkre.
Lila répa felvágva
Fotó: Canva

Cékla

A cékla valamiért nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig akár nyersen, akár sütve-főzve igen finom és egészséges étel. Talán könnyebben kerül a tányérra, ha túllépünk a mindent elszínező sötétbordó gumón, és kipróbálunk néhány izgalmas színváltozatot.

Termeszthetünk például sárgát (pl. Burpees Golden), melynek a megszokott bordó zöldségnél édeskésebb íze van. Vagy kipróbálhatjuk az enyhén fűszeres ízű fehér céklát (pl. Snow Ball), de választhatunk olyan fajtát is, melyeknek húsa belül gyűrűs mintázatú (pl. a vörös-fehér Chioggia vagy a sárga-fehér Golden eye), amely garantáltan a salátánk legszebb díszítőeleme lesz.

Gyűrűs mintázatú cékla
Fotó: Canva

Hónapos retek

Tavaszi saláták kedvelt friss összetevője és a tavasz egyik első primőr zöldsége, mely nem csak a megszokott piros színben kerülhet a tányérunkra. Létezik ugyanis sárga (pl. Zlata), hófehér (pl. Tondo Bianco) és lila (pl. Viola) hónapos retek is, amelyekből látványos fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Ha pedig még extrémebb zöldséget szeretnénk, választhatjuk a „fordított színű”, azaz kívül világos, belül pirosas görögdinnyeretket is.

Görögdinnyeretek
Fotó: Canva

Rendhagyó formák

Ha a fenti színkavalkád nem lenne elég, a zöldségek alakja szerint is variálhatjuk a választékot. A sárgarépa lehet rövid és gömbölyű, középhosszú és hengeres alakú, vagy éppen megnyúltan vékony, kúpos vagy hegyes végű. Céklák esetében sem kell feltétlenül csak a gömbölyű változatra gondolnunk, ugyanis léteznek hengeres vagy egészen hosszúkás (pl. Cylindra) fajták is. És a retek sem csak gömbölyű, gondoljunk csak a megnyúlt alakú jégcsapretekre, illetve a fekete reteknek is van hengeres változata, valamint a hónapos retkek között is létezik hosszúkás testű (pl. a piros-fehér Bamba).

Színek és formák kavalkádja
Fotó: Canva

Érdemes tehát minél színesebbé varázsolni a veteményesünket és a tányérunkat is!

A szezonális, fenntartható élelmiszeripar a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője részt vett, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentáltak az érdeklődők számára.

search icon