Hawaii klímavészhelyzetet hirdetett
Hawaii klímavészhelyzetet hirdetett

A hawaii törvényhozás csütörtökön hivatalosan is klímavészhelyzetet hirdetett, és ezzel Hawaii az első amerikai állam, amely megtette ezt a lépést. A Hawaii Klíma- és Környezetvédelmi Koalíció jelentette be, hogy a hawaii törvényhozás egyhangúlag elfogadta a szenátusi határozatot (SCR44), amelynek címe: „Az éghajlati vészhelyzet kihirdetése”.

A nyilatkozat lényegében elismeri, hogy az éghajlatváltozás egzisztenciális válsághelyzet, amely veszélyezteti az emberiséget és a természetet, és arra kéri az embereket az egész államban, hogy működjenek együtt a biztonságos éghajlatot elősegítő erőfeszítések mozgósítása érdekében. A határozat részeként Hawaii kötelezettséget vállal arra, hogy „az egész államra kiterjedő lépéseket tesz, amelyek a méltányosságon, az önrendelkezésen, a kultúrán, a hagyományokon és azon meggyőződésen alapulnak, hogy az embereknek helyben és világszerte joguk van a tiszta, egészséges és megfelelő levegőhöz, vízhez, földhöz, élelmiszerhez, oktatáshoz és menedékhez”.

Bár Hawaii az első amerikai állam, amelyik klímavészhelyzetet hirdetett, valójában világszerte 1 943 joghatóság már megtette ugyanezt. Az Egyesült Államokban többek között New York City, míg az országok közül Skócia, Wales, az Egyesült Királyság, Írország, Portugália, a Vatikán, Kanada, Argentína és Franciaország hirdettek hasonló vészhelyzetet. Sőt hazánk fővárosa, Budapest is.

A Csendes-óceán közepén fekvő szigetcsoportként Hawaii már most is szembesült az éghajlati válság súlyos hatásaival. Többek között idén márciusban az államot olyan súlyos áradások sújtották, hogy David Ige kormányzónak szükségállapotot kellett hirdetnie. A globális hőmérséklet emelkedése és a légköri nedvesség növekedése súlyosbította az özönvízszerű esőzéseket és a tömeges áradásokat a Hawaii-hoz hasonló part menti területeken.

(Green Matters)

(fotó: pexels – Jess Vide)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon