Végleg leszámol a szénnel Hawaii
Végleg leszámol a szénnel Hawaii

A múlt héten érkezett meg az Csendes-óceáni amerikai állam utolsó szénszállítmánya, mielőtt bezárják az utolsó működő szénerőművet. Ahogy Hawaii kormányzója, David Ige mondta, az esemény hatalmas lépés a tiszta energiára való átállásban.

Az utolsó szénerőmű egyébként Oahu szigetén található, és több tízezer otthont lát el árammal. A mostani lépés szorosan kapcsolódik ahhoz a 2015-ben aláírt törvényhez, mely azt célozza, hogy Hawaii állam közüzemi szolgáltatói 2045-re villamosenergia-értékesítésük 100%-át megújuló energiaforrásokból állítsák elő.

A szigetek egyébként már most is jól állnak ezen a téren: egy áprilisi jelentés szerint a főváros, Honolulu rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó napenergia-kapacitással a világon.

Még ha kihívásokkal is kell szembenéznünk az átállás során, ez a helyes lépés a közösségeink és a bolygónk számára. Ami a legfontosabb, hogy Hawaii jobb hely lesz gyermekeink és unokáink számára.

– írta a kormányzó a Twitteren

Az átállás már csak azért is létfontosságú az állam számára, mert hagyományosan nagymértékben támaszkodik a fosszilis energiahordozókra. Kőolajból például többet használ a villamosenergia előállítására mint bármely más amerikai állam. 2015-ben például az elektromosság 67%-a származott kőolajból és 15%-a szénből. Mivel pedig ezeket mind importálni kell, Hawaii villamosenergia költségei a legmagasabbak az országban.

Talán ezért sem véletlen, hogy Hawaii az elmúlt években komoly beruházásokat hajtott végre a megújulók területén. Ennek köszönhető, hogy 2021-re a megújuló energiaforrások az állam második és harmadik legnépesebb megyéjében, Hawaii és Maui megyében is az összes energia több mint felét adták. Ezzel együtt az átállás nem zavartalan, jónéhány projekt – például a bezárni tervezett szénerőmű pótlására tervezettek – nem készül el időben.

Nehezített pályán versenyzünk, mert hat önálló hálózatot állítunk át az óceán közepén a 100%-ban megújuló energiaforrásokból származó villamos energiára, miközben egy magas fosszilis tüzelőanyag-felhasználású kiindulópontról indulunk.

– mondta Scott Glenn, Hawaii Állami Energiahivatalának vezetője

(CNN, Gizmondo)

search icon