Hidrogén-peroxid tea és kávé maradékból: A fenntarthatóság új útja

Hidrogén-peroxid tea és kávé maradékból: A fenntarthatóság új útja
Hidrogén-peroxid tea és kávé maradékból: A fenntarthatóság új útja

Tudósok a használt kávézaccot és a tealevél maradványait használják fel a hidrogén-peroxid, egy ipari szempontból igen hasznos vegyi anyag sikeres előállítására.

A hidrogén-peroxid (H2O2) egy fontos vegyi anyag, amelynek számos alkalmazása lehetséges. A H2O2 előállítására jelenleg használt módszer azonban drága és jelentős mennyiségű hulladékot termel, így nem fenntartható. Egy új tanulmányban egy japán kutatócsoport kávézacc és tealevelek maradékából állított elő H2O2-t, majd bemutatta annak ipari felhasználását. Újszerű módszerük egyszerűnek, költséghatékonynak és – ami a legfontosabb – fenntarthatónak bizonyult.

A kávé és a tea a két legnépszerűbb ital a világon. Széles körű fogyasztásuk nagy mennyiségű kávézaccot és tealevelet termel, amelyeket általában hulladékként dobnak ki. Ezek a fel nem használt biomasszaforrások azonban számos hasznos vegyi anyag előállítására alkalmasak. A tea és a kávé a polifenoloknak nevezett vegyületek egy csoportját tartalmazza, amelyek hidrogén-peroxidot (H2O2) képesek előállítani.

A H2O2-nek nagy ipari értéke van; ez a vegyi anyag kritikus szerepet játszik számos vegyület oxidációjában. Ezekből az oxidációs reakciókból fontos vegyi anyagokatt állítanak elő. Jelenleg a H2O2-t egy olyan,  nem fenntartható módszerrel állítják elő, amely nemcsak energiaigényes, de sok hulladékot is termel. Zöldebb, környezetbarát alternatívára lenne szükség.

Ezeket a problémákat szem előtt tartva egy japán tudóscsoport talált egy alternatív módszert a H2O2 előállítására. Termékük egy valószínűtlen forrásból származik – a lefőzött tea és kávé maradékaiból. A csapat gyártási módszere szerint kávézaccot és tealeveleket adtak egy nátrium-foszfát pufferhez, majd ezt az oldatot rázogatva inkubálták. A puffer jelenlétében ezek kölcsönhatásba léptek a molekuláris oxigénnel, és H2O2-t termeltek.

Az ígéretes eredményeket üdvözölve Dr. Furuya, a kutatócsoport vezetője azt mondta: „Módszerünkkel hidrogén-peroxidot lehet előállítani olyan anyagokból, amelyeket egyébként kidobnának. Ez a továbbiakban olyan ipari vegyi anyagok, mint a sztirol-oxid szintézisének új módjait eredményezheti, új alkalmazási lehetőségeket nyitva meg ezeknek a fel nem használt biomasszaforrásoknak„.

Forrás (technology.org)

search icon