Hogyan táplálkozzunk egészségesen a téli időszakban? – Podcast

Hogyan táplálkozzunk egészségesen a téli időszakban? – Podcast
Hogyan táplálkozzunk egészségesen a téli időszakban? – Podcast

A Holnapután legújabb adásában vendégünk Skultéti Bernadett, a MÁS Kert alapítója és vezetője, aki ezek mellett lelkes konyhakert népszerűsítő is.  Műsorunk során beszélni fogunk a friss hazai zöldségek és gyümölcsök kínálatáról, a kamrák kincseiről, kertészeti tippekről és a tudatos fogyasztásról. Az egészséges táplálkozás a téli időszakban különleges kihívások elé állít minket, hiszen a friss, hazai zöldségek kínálata szűkösebb, és a boltok polcain egyre több import termékkel találkozunk. Vendégünkkel a beszélgetésünk során erre a kihívásra keresünk megoldásokat.

A fenntartható táplálkozás alapja a helyi és szezonális alapanyagok előnyben részesítése. Ez nemcsak környezetbarát megoldás, de ízletesebb, frissebb és egészségesebb ételekhez is vezethet. Bár a téli hónapok kihívásokat rejtenek, így is megtalálhatjuk azokat a megoldásokat, amelyekkel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, és tudatosabbá tehetjük étkezéseinket.

Műsorunk bevezetésében a vendégünk a téli hónapokban előtérbe kerülő élelmiszerekről beszél, mint például a szárított hüvelyesek (lencse, bab, csicseriborsó), aszalványok, magvak, lekvárok és befőttek. Ezekből az alapanyagokból készült levesek, főzelékek, rakott ételek nemcsak finomak, de fenntarthatóbb választásnak is bizonyulnak, mint az import zöldségek és gyümölcsök. Ezek a termékek gyakran hosszú utat tesznek meg, mielőtt az asztalunkra kerülnek, ami jelentős szén-dioxid-kibocsátással is jár.

A második blokkban a hazánk boltjainak zöldség kínálatáról beszéltünk a téli időszakban. A gyökérzöldségek, mint a répa, petrezselyem, zeller és cékla, szinte minden boltban megtalálhatóak, akárcsak a burgonya vagy a sütőtök. Hasonlóan a káposztafélék is, amelyekből rengeteg laktató és egészséges ételt lehet elkészíteni. Különlegesség a csicsóka, ami még a hó alól is betakarítható, így a téli időszakban is frissen elérhető.

A következő részben kertészeti tippeket és trükköket ajánl Bernadett, főként azoknak, akik szeretnének még télen is friss zöldségeket fogyasztani. Érdemes elgondolkodni egy magaságyásos veteményes kialakításán, hiszen ennek segítségével számos zöldségfajta átteleltethető, mint például a spenót, saláták vagy ázsiai zöldfélék. Ezek a növények megfelelő körülmények között még január-februárban is termést hozhatnak.

Utolsó blokkunkban a mikrozöldekről esett szó. A mikrozöldek a téli időszak egyik leginnovatívabb megoldását kínálják a friss zöldek iránti igény kielégítésére. Ezek az apró, növények a teljesen kifejlett zöldségek fiatal hajtásai, amelyeket csupán néhány nap vagy hét növekedés után takarítanak be. Rendkívül gazdagok tápanyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban. Ha pedig valaki további tanácsokat szeretne hallani a saját kertjének gondozásával kapcsolatosan, semmiképp se hagyja ki a Holnapután adását!

search icon