Hőhullám az Antarktiszon: másfél hét alatt elolvadt egy déli-sarkköri sziget jegének az ötöde
Hőhullám az Antarktiszon: másfél hét alatt elolvadt egy déli-sarkköri sziget jegének az ötöde

Az Antarktiszon alig másfél hét alatt elolvadt egy déli-sarkköri sziget jegének az ötöde. A hőhullám február 4-én érkezett a Déli-sarkkör területére, és február 13-ig tartott. Az olvadásról a NASA egyik földet figyelő műholdja, a Landsat 8 készített felvételt. 

„Az ilyen gyors olvadási események nem ritkák Alaszkában és Grönlandon, de az Antarktiszon még soha nem láttam effélét” – idézte Mauri Pelto gleccserkutatót a quibit.hu. Pelto szerint egyetlen extrém olvadás még nem lenne gond, csakhogy

a februári hőhullám a déli féltekei nyárnak már a harmadik nagy hőhulláma volt. 

A sziget jegének egyötöde elolvadt. Fotó: NASA

Az Antarktisz érintett részén február 6-án a hőmérők 18 Celsius-fokot mértek, ugyanannyit, mint Los Angelesben. Szakértők szerint a szokatlanul meleg hőmérsékletet számos meteorológiai jelenség együttállása okozhatta: a hónap elején a Horn-foknál nagy nyomású légtömegek gyűltek össze, amelyek lehetővé tették a masszív hőmérséklet-emelkedést. A meleg trópusi levegő útját álló déli féltekei nyugati szelek ráadásul jelentősen alábbhagytak, így a trópusi légtömegek olyan délre tudtak nyomulni, hogy elérték a jégpáncél határát; emiatt a vízfelszíni hőmérséklet is 2-3 Celsius-fokkal nőtt a térségben.

Forrás: https://qubit.hu/2020/02/27/egy-hohullam-9-nap-alatt-felolvasztotta-egy-antarktiszi-sziget-jegenek-otodet

search icon