Ilyen az élet egy fenntarthatósági magazinnál! – Holnapután

Ilyen az élet egy fenntarthatósági magazinnál! – Holnapután
Ilyen az élet egy fenntarthatósági magazinnál! – Holnapután

Több mint fél éve indult a Greendex rádióműsora, a Holnapután. Itt az év vége, így most mi is tartunk egy rövid szünetet, ez pedig remek alkalom arra, hogy visszatekintsünk! Aktuális adásunkban Sápi Zsófival, lapunk főszerkesztőjével beszélgetünk: honnan indultunk, hol tartunk most, és milyen célokat tűztünk ki magunk elé.

A vasárnapi adásban beszélünk arról, mennyire nyitottak a magyarok a fenntarthatósági kérdésekre, hogyan látjuk a zöld ügyek hazai alakulását. Visszatekintünk szerkesztőségünk első két évére, megnézzük, honnan indultunk, milyen nehézségekkel kellett szembenéznünk, és milyen sikerekben volt részünk.

A Greendex az első és egyetlen fenntarthatóságnak dedikált online magazin, így még nincs előttünk kitaposott ösvény. Az adásban arról is szót ejtünk, hogy mindezt belülről hogyan éljük meg, és persze arról is, hogy mit gondolunk: mitől lesz hiteles egy zöld újságíró!

A hosszú decemberi délutánokra és estékre, ha szünetet tartanátok a karácsonyi készülődésben, ajánlunk egy csokorral kedvenc korábbi adásainkból! Jó csemegézést!

Jelenleg is egy jégkorszakban élünk? – a válasz nem is annyira egyértelmű, mint gondolnánk. Adásunkban Rácz Lajossal, a Szegedi Tudományegyetem professzorával beszélgettünk, aki környezet- és klímatörténészként elsősorban a múlttal foglalkozik, ám megállapításai és a régi ismeretek újra felfedezése a jövőre vonatkozólag is értékes tudást hordoznak.

Magyarországon a szélenergia nem tudta úgy megvetni a lábát, mint Európa más országaiban, pedig használatával számos problémát megoldhatnánk. A jogszabályi nehézségek mellett ennek fő oka épp az, hogy itthon számos félreértés és tévhit övezi a témát. A kérdések tisztázása érdekében Munkácsy Bélával, az ELTE TTK oktatójával beszélgettünk.

Amíg egy-egy közepes ország kibocsátása társul hozzájuk, egy környezetért aggódó ember számára aligha elfogadhatók a kriptovaluták. Ez viszont nem oka arra, hogy ne legyünk képben velük, hiszen a jövő egyik meghatározó technológiáját jelenthetik. Sőt! Még az is lehet, hogy a kriptók rátalálnak a fenntarthatóság útjára. Bátorfi Botonddal, a Peak elemzőjével beszélgettünk.

A téli hónapok sötétségében sokkal könnyebben ragad magával minket a rosszkedv. 2022 nagy felismerése, hogy a klímaváltozás sajnos ideért, így ideje még többet tennünk ellene! Ilyen helyzetben viszont a környezetért aggódó emberek úgy érezhetik, nem elég mindaz az erőfeszítés, amit a hétköznapokban tesznek, és elfogja őket a szorongás. Mi áll ennek a hátterében, és hogyan tudjuk legyőzni? Erről beszélgettünk Csizmadia Máté klímapszichológussal.

search icon