

Egyre népszerűbbek a fermentált italok, közöttük a vízikefir is. Könnyen elkészíthető, egészséges és fenntartható alternatíva, ha a fermentáció pozitív hatásait szeretnéd élvezni. Egészségügyi előnyei ugyanis lenyűgözőek: egy egészségtudatos ember konyhájából sem hiányozhat ez az izgalmas ital.
Cukros víz és tibicos, azaz japán kristálygomba: ezekre van szükséged, ha egy szuperegészséges fermentált italt akarsz inni. A kombucha mellett a vízikefir is egyre népszerűbb, hiszen erőteljes probiotikum, erősebbé teszi az immunrendszert, lassítja a rákos sejtek növekedését, és javítja az általános egészségi állapotot. Az ital lelke a tibicos (más néven vízikefirgomba vagy vízikefirkristály), egy élő, természetes mikroorganizmus-kolónia, amely képes a cukros vízből probiotikus ínyencséget varázsolni.

Kép: canva
Ez a szemcsés, áttetsző, kocsonyás szerkezetű kultúra mikroszkopikus élesztők és tejsavbaktériumok közössége, amelyek egy poliszacharid vázban (dextranban) élnek együtt, ez adja a „kristályos” megjelenést. Hasonlít a kombuchához, a különbség elsősorban az, hogy az említett mikroorganizmusok nem teában, hanem vízben élnek. A kultúra tejsavbaktériumokból, élesztőkből és a poliszacharid mátrixból áll. A baktériumok tejsavat, enzimeket, B-vitaminokat termelnek. Az élesztők lebontják a cukrot, emellett szén-dioxidot és kevés alkoholt termelnek. A poliszacharid mátrix pedig az a természetes „kristályháló”, amelyben a mikrobák élnek. Az együttes erejük hatására jön létre a cukros vízből az a savanykás, frissítő ital, amelyet annyira szeretünk.
A tibicos valószínűleg Mexikóból származik. Az első ismert kultúrák az Opuntia kaktusz (nopal) felületén éltek természetes cukros nedveken, innen terjedtek el a világban. A mikroorganizmus-közösséget japán kristálygombának nevezték el, azonban a „japán” jelző megtévesztő lehet: valószínűleg a kombuchával való rokonságnak köszönhető, amelynek hazája valóban Japán.
A hagyományos kefirrel ellentétben, amely tehén-, juh- vagy kecsketejből készül, a vízikefir alapja cukros víz, amit a fent jellemzett kultúrával kombinálnak. A keveréket jellemzően 24–48 órán át fermentálják, így jön létre az a probiotikus ital, amely gazdag jótékony baktériumokban.
A vízikefir népszerűsége egyre nő, nem véletlenül
Elsősorban egészségügyi előnyei miatt kedvelik annyian, hiszen természetes probiotikumról beszélünk. A tudatos étrendhez pedig egyre inkább hozzátartoznak a gyomor és a bélrendszer egészségét támogató élelmiszerek, italok. A japán kristálygomba remek társ egy egészségesebb mikrobiom kialakításában: a fermentáció során keletkező baktériumok és élesztők támogatják a bélflórát, segíthetik az emésztést és az immunrendszert.
Emellett frissítő, egészséges és könnyű ital: enyhén szénsavas, és bátran kiegészíthető citrommal, gyömbérrel, mentával vagy bogyós gyümölcsökkel. Minden alkalommal más élményt ad. Jól helyettesíti a sokak által kedvelt, ám annál egészségtelenebb cukros italokat, mivel a benne lévő cukrok javarészét az élesztők és a baktériumok lebontják. Egyszerre vegán és laktózmentes ital, ráadásul nagyon könnyen elkészíthető: a tibicosszemcsék újra és újra felhasználhatók, szinte „örök” kultúraként élnek tovább. Az ital otthoni készítésekor sincs szükség tartósítószerre, mesterséges adalékokra. Igazi fenntartható finomság: helyben készíthető, hulladék nélküli alternatíva, természetes, egészséges ital.

Kép: canva
A japán kristálygomba hatásai szervezetünkre
A jó íz és a könnyű elkészíthetőség is fontos érvek, ám mégis elsősorban jótékony hatásai miatt fogyasztjuk. A vízikefir alacsony kalóriájú, ám magas probiotikum-tartalmú ital, beleértve a jótékony baktériumtörzsek széles skáláját. A Frontiers in Microbiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői kimutatták, hogy a vízikefir az egyik legjobb probiotikum-forrás, akár 56 különböző élesztő- és baktériumtörzset is tartalmazhat. Beleértve az alábbi probiotikus hatású törzseket:
- Lactobacillus delbrueckii bulgaricus subsp.,
- Lactobacillus helveticus,
- Lactobacillus kefiranofaciens subsp. kefiranofaciens,
- Lactobacillus kefiranofaciens subsp. kefirgranum,
- Lactobacillus acidophilus,
- Lactococcus lactis subsp. lactis,
- Lactococcus lactis subsp. cremoris,
- Streptococcus thermophilus,
- Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris,
- Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides.
Ezeknek a probiotikumoknak köszönhetjük a vízikefir egészségügyi előnyeinek széles skáláját.
1. Javítja a bélrendszer egészségét
A probiotikumok jótékony baktériumok, amelyek segítenek abban, hogy a bélrendszer egészséges maradhasson. Tanulmányok kimutatták, hogy a probiotikumok valójában mindenre jótékony hatással lehetnek, az immunitástól kezdve a mentális állapoton át az anyagcseréig és a betegségek kialakulásának kockázatáig. A vízikefir szemcséit a probiotikumok egyik legjobb étrendi forrásának tekintik. Így ez a legjobb dolog, ami a bélrendszereddel történhet!
2. Erősíti az immunfunkciókat
Lenyűgöző probiotikum-tartalma miatt a japán kristálygomba erőteljes hatással lehet az immunrendszer működésére. Egy 2014-es áttekintés szerint ugyanis a probiotikumok központi szerepet játszanak az immunválasz szabályozásában. Védelmet nyújthatnak a vírusfertőzésekkel, az allergiával és akár az ekcémával szemben is.
Ráadásul a kefirszemcsékről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást, és segítenek szabályozni az immunválaszt. Állatkísérletekkel azt is igazolták, hogy a vízikefir gyulladáscsökkentő és allergiaellenes tulajdonságokkal rendelkezhet, amelyek segíthetnek erősíteni az immunitást.

Kép: canva
3. Segíthet a rákos sejtek elleni küzdelemben
Habár a legtöbb jótékony élelmiszerről az a hír is járja, hogy a rák ellenszere lehet, vizsgálatok kimutatták, hogy a kefirszemcsék segíthetnek csökkenteni a vastagbél- , a mell- és a vérráksejtek növekedését a szervezetben.
Egyes kutatások pedig arra utalnak, hogy a nagyobb mennyiségű probiotikum bevitele segíthet a rák megelőzésében és kezelésében azáltal, hogy fokozza a szervezet immunválaszát, és segít szabályozni a gyulladás szintjét.
4. Bármilyen étrendben megállja a helyét
A hagyományos kefirrel ellentétben, amely tehéntejből vagy kecsketejből készül, a vízikefir a vegán és a tejmentes étrendben is bevethető. Így nagyszerű alternatívája a hagyományos kefirnek, és mivel alacsony kalóriatartalmú, a plusz kilóktól sem kell tartani.

A vízikefir elkészítése
Az ital egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen elkészíthető akár otthon is. Azonban van pár szabály, amit be kell tartani az előállítása során, hogy valóban egészséges italt kapjunk.
Az első a megfelelő összetevők használata. A házilag készült kefir előnye, hogy te választod ki az alapanyagokat. Minőségük pedig kiemelkedő fontosságú mind a Te egészséged, mind a kefirszemcsék egészsége szempontjából. Az alábbiakat tartsd szem előtt!
- Gyümölcs – Amikor csak lehetséges, biogyümölcsöt válassz! A gyümölcsök elősegíthetik a nemkívánatos mikroorganizmusok kialakulását a kefirben. Ha ezt mindenképp elkerülnéd, mosd meg alaposan a gyümölcsöket, vagy hámozd meg őket! Ha citromot használsz, távolítsd el a héját, vagy válaszd a bioalternatívát!
- Víz – Ha a csapvíz klórozott, hagyd állni 1–2 órán át, hogy a klór elpárologjon!
- Cukor – A kefirszemcsék imádják az ásványi anyagokat. Használj finomítatlan nádcukrot!
Tiszta felszerelés és megfelelő tárolás
Habár nem szükséges sterilizálni a felszerelést, fontos, hogy alaposan mosd el az összes felszerelést (az üveget, a szűrőt, a palackokat stb.), mielőtt hozzálátnál a vízikefir elkészítéséhez. Emellett a japán kristálygomba tárolása is fontos! A legjobb, ha újra és újra felhasználod a szemcséket, így nem kell tartanod attól, hogy megromlanak.
Ha mégis pihentetnéd a dolgot, a szemcséket kis mennyiségű cukros vízben, hűtőszekrényben tárolhatod. Ez maximum 3 hétig lehetséges. Szükség esetén hetente cseréld ki a vizet, és adj hozzá egy kevés cukrot a tápanyagok táplálása érdekében!

Kép: canva
Amit mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz
Van néhány fontos tudnivaló a kefirkészítés előtt.
- A vízikefir nem szereti a fémet, ezért üveg- és műanyag eszközöket használj a szemcsék kezeléséhez (szűrő, tölcsér, üvegek stb.).
- Fontos a konyhai higiénia, különösen az erjesztés során.
- Ha pár napra abbahagynád a kefirkészítést, vagy nyaralni mész, tedd a szemcséket és a 10%-os cukros vizet (100 g cukor, 1 liter víz) egy fedetlen üvegbe a hűtőszekrénybe! Amikor újra szeretnéd kezdeni, egyszerűen öblítsd le a szemcséket, és használd őket az alaprecept szerint!
A japán kristálygomba ráadásul rengeteg lehetőséget tartogat; a kísérletezés netovábbja, akárcsak a kombucha vagy bármilyen más fermentált élelmiszer készítése. Például, ha kevésbé édeset szeretnél, nyújtsd meg az erjesztési időt, hogy az élesztő több cukrot fogyasszon el! Amikor a recepttel kísérletezel, ügyelj arra, hogy mindig legyen kéznél…
- valamilyen folyadék,
- valamilyen cukor (méz, barna cukor, juharszirup stb.),
- valamilyen szárított, nem kénezett gyümölcs,
- valamilyen természetes sav (citrom, grapefruit, lime stb.),
- esetleg ehető virágok, fűszernövények, gyümölcsök, aromák (pl. gyömbér, fahéj, vaníliarúd stb.).
Most pedig íme, néhány jól bevált kombináció:
- gyömbér, citrom és kakukkfű,
- gyümölcstea és szilva,
- citrom, vaníliarúd és fahéj,
- víz, bodzavirág és citrom,
- eper, rebarbara és citrom,
- víz, eper, citrom és menta.

Kép: canva
A citromos vízikefir alapreceptje
Hozzávalók:
- 1 l víz (25% meleg víz, 75% hideg víz),
- 75 g cukor,
- 2 kerek szelet biocitrom (ha nem szereted az enyhén kesernyés ízt, távolítsd el a héját),
- 3 db szárított füge,
- 30 g japán kristálygomba,
- 1,5 literes üvegedény (fedő nélkül),
- tiszta pamutkendő,
- gumiszalag vagy zsinór.
Így készítsd el!
Oldd fel a cukrot a meleg vízben, majd keverd össze a hideg vízzel, hogy egy liter szobahőmérsékletű vizet kapj! A többi hozzávalót tedd egy tiszta üvegbe, és töltsd fel a vízzel! Tedd a tetejére a tiszta pamutkendőt, és rögzítsd gumiszalaggal vagy zsinórral, hogy a kialakuló szén-dioxid távozhasson! Ezután hagyd erjedni körülbelül 48 órán át szobahőmérsékleten! A kombuchával ellentétben nem kell sötétben tárolni, de kerüld a közvetlen napfényt!
Amikor kész, vedd ki az aszalt gyümölcsöt és a citromszeleteket, majd szűrd le a limonádét egy műanyag szűrővel, felfogva a vizet és a kefirszemeket! Öblítsd le a szemeket, és mosd el az üveget, mielőtt elkezdenéd a következő adagot!
A limonádét azonnal is megihatod, vagy üvegekbe töltheted, és beteheted a hűtőbe egy második erjedésre. A megmaradt mikroorganizmus lassabban erjed, mint a vízkefir szemcséi, így biztonságosan lefedheted az üveget.

Kép: canva
A gyömbéres, kurkumás vízikefir receptje
Hozzávalók:
- 1,2 l szűrt víz,
- 75 g nádcukor vagy barna cukor,
- 3 ek japán kristálygomba,
- 2 db szárított füge,
- 2 ek citromlé.
1. ízesítési lehetőség: friss gyömbér és kurkuma.
- 1 db apróra vágott gyömbér (kb. 3 cm)
- 1 db apróra vágott kurkuma (kb. 3 cm)
2. ízesítési lehetőség: őrölt fűszerek.
- ¼ tk kurkumapor
- ¼ tk gyömbérpor
A kefir erjesztése
Öntsd a vizet az üvegbe! Add hozzá a cukrot, és keverd jól össze! Add hozzá a többi hozzávalót is! Hagyd erjedni szobahőmérsékleten 24–48 órán át, vagy amíg a fügék a felszínre nem jönnek. Szűrd le a keveréket, és tárold a folyadékot egy fedővel ellátott üvegben! A kristálygombát tartsd meg a következő recept elkészítéséig, a fügét pedig komposztáld!
Ízesítés és erjesztés a palackban
Ha friss kurkumát és gyömbért használsz, vágd őket apróra! Add hozzá a kurkumát és a gyömbért a kefirhez! Keverd jól össze! Ha apróra vágott gyömbért használsz, hagyd pihenni az üvegben szobahőmérsékleten 24–48 órán át, vagy amíg a kefir íze meg nem felel az ízlésednek. Ezután szűrd le a kefirt palackokba, távolítsd el a darabokat, ezzel megelőzöd, hogy a kefir megkeseredjen. Hagyd szobahőmérsékleten pihenni egy-két napig, vagy amíg a pezsgés el nem éri a megfelelő szintet. Hűtőben tárold, míg el nem fogy!
Kiemelt kép: canva

