Szamóca vagy eper? Jó tudni a különbséget!

Szamóca vagy eper? Jó tudni a különbséget!
Szamóca vagy eper? Jó tudni a különbséget!

Gyümölcskedvelő berkekben komoly küzdelem folyik, amikor el kell dönteni, szamóca vagy eper-e a szóban forgó gyümölcs. Ez kicsit megmosolyogtató, ugyanis a két gyümölcs teljesen eltérő.

Tény, hogy szeretjük, szívesen fogyasztjuk, és alig várjuk, hogy szezonja legyen. De vajon eperről vagy szamócáról van-e szó? Méret, íz és termőhely tekintetében is különböznek, mégis állandóan összekeverik őket. Még a boltok polcain sem helyesen tüntetik fel, melyik gyümölcsről is van szó.

A szamóca és az eper szavakat a köznyelv gyakran egymás szinonimájaként használja, pedig a gyümölcs, amelyet jelölnek, botanikailag és néprajzilag is különböznek egymástól. Nézzük a jellemzőiket és a fő különbségeket!

Egy ilyen pitének nehéz ellenállni.
Kép: canva

Mi a szamóca?

Földieper, erdei szamóca, szamóca. A rózsafélék családjába tartozik, a vad szamócafajok közül a legelterjedtebb az erdei szamóca. Kicsi és ízletes, évezredek óta gyűjti és szereti az ember. Ennek nemesítéséből származik a ma tévesen epernek nevezett szamóca számos társával együtt. A szamóca szintén finom, de sokszor cseppet sem kicsi. Nem számít bogyós gyümölcsnek, álbogyó, mivel a magjait a termésén kívül viseli.

A 18. században jött létre Dél-Amerikából és Észak-Amerikából származó vad szamócafajok keresztezéséből. Évelő növény, indákat hajt, ezekkel terjed. Termése nagyobb méretű, piros, lédús, édes és könnyen tárolható, hűtve akár napokig is eláll. Felhasználása sokoldalú: lekvárként, süteményben, levesben, salátában, turmixban vagy csak úgy magában is nagyon finom.

Ma már jóval nagyobb, mint erdei változata.
Kép: canva

Mi az eper?

Apró, édes termés és egy nagy, vadon növő fa. Az eperfa egy Kínából származó lombos fa. Meghonosítása a selyemhernyókhoz köthető: korábban úgy vélték, jó táplálék lesz számukra, így fellendítheti a hazai selyemgyártást. Gyümölcse inkább a szederre hasonlít, nem pedig a fent leírt szamócára. Színe fehér vagy sötétlila, és rendkívül könnyen lepotyog fájáról. Sokan alábecsülik, pedig lekvárnak vagy szörpnek is nagyszerű.

Két legismertebb faja:

  • fehér eper (Morus alba): főként levelei miatt termesztették a selyemhernyók táplálására;
  • fekete eper (Morus nigra): nagyobb, sötétlila vagy fekete, édes-savanykás gyümölcsöt terem.
Fáról a kosárba.
Kép: canva

Mi az igazság: epret vagy szamócát eszel?

Röviden tehát a magyar köznyelv az eper szót használja a szamóca megnevezésére, noha botanikailag nem azonosak. Ha pontosak akarunk lenni, a szamóca az, amit elfogyasztunk „eperként”, míg az eper valójában egy fa gyümölcse. A mai szóhasználatban már az eper és a szamóca kifejezés is vonatkozhat ugyanarra a gyümölcsre, még akkor is, ha nem ugyanarról a fajról van szó.

Kiemelt kép: canva

search icon