Ültess földiepret tavasszal is!

Ültess földiepret tavasszal is!
Ültess földiepret tavasszal is!

A földieper vagy szamóca valószínűleg – és nem véletlenül – sokak kedvenc gyümölcse. Bár a palánták optimális ültetési ideje inkább az augusztus, szerencsére most sem késő beszereznünk néhány növényt, hogy még idén élvezhessük a finom termést.

Eper vs. szamóca: Az eper az eperfán (Morus alba, Morus nigra) terem, a gyümölcsök színe fehér vagy fekete. A piros színű szamóca vagy földieper (Fragaria vesca) egy földhöz közeli, lágyszárú, kis méretű évelő bokron terem, amely a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

Milyen palántát válasszak?

Frigo palánták

Ezek a palánták tulajdonképpen csak gyökérből és barna növényi részekből állnak. Ebben az alvó állapotukban hűtőkamrában akár hónapokig is el lehet őket tárolni, ahol a hideg és a sötét hatására virágkezdeményeket növesztenek. Amikor kiültetjük a palántákat szabadföldbe, a növény tulajdonképpen „felébred”, és igen gyorsan virágozni fog, majd termést hoz.

A frigo palántákat március végétől vagy áprilistól júniusig kell elültetni, és onnantól számítva körülbelül két hónap múlva már élvezhetjük is a finom gyümölcsöket.

Frigo palánta kiültetés után
Fotó: Canva

Cserepes palánták

Ezeken a növényeken sokszor már a zöld gyümölcs is rajta van. Általában tavasszal vagy nyár közepétől őszig szokták őket a földbe kiültetni, azonban tavaszi kiültetés esetén még nem számíthatunk túl nagy termésre, a nyári viszont következő évben már sok gyümölcsöt hoz.

Milyen fajta legyen?

Szerencsére tengernyi finomabbnál finomabb eperfajta közül választhatunk, nekünk csak azt kell eldöntenünk, hogy kisebb vagy nagyobb szemű legyen, édes vagy kevésbé édes, keményebb vagy lágyabb húsú.

Illetve azt is eldönthetjük, hogy mikor érjen a termés, esetleg folyton termő fajtát szeretnénk-e. Utóbbinál egyszerre nem számíthatunk sok gyümölcsre, de májustól a fagyok beálltáig folyamatosan tudunk róla szüretelni.  

Így ültesd el a palántákat!

A tavaszi ültetés ideális időpontja március vége, április eleje, amikor a talaj már kellően felmelegedett, és a levegő hőmérséklete is kellemes. Ha túl hideg, fagyos a talaj, az károsíthatja a palánták gyökerét.

Fotó: Canva

Az eper szereti a napos helyet és a jó minőségű és vízelvezetésű, laza szerkezetű talajt. Ültetés előtt mindenképpen érdemes megtrágyázni (érett trágyával vagy komposzttal) a talajt. A növényeket egymástól körülbelül 30–40 centiméter távolságra tegyük, a sorok között pedig 60–90 centiméter legyen. Arra is figyeljünk oda, hogy a palánták ne kerüljenek túl mélyre!

Ültetés után tömörítsük a talajt, és alaposan öntözzük meg a növényeket! Érdemes talajtakarást alkalmazni geotextíliával, mulccsal vagy szalmával, így elejét vehetjük a gazok növekedésének is, valamint ez a nedvességet is segít a talajban tartani.

Ha nincs veteményes

Az epret bátran ültesd balkonládába, hordóba, virágcserépbe, függőkosárba! Sőt, mostanában egyre népszerűbbek az úgynevezett epertornyok, amelyekben függőlegesen is elrendezheted a gyümölcsöt. Ilyenkor is figyelj arra, hogy megfelelően napos helyre kerüljenek a növények!

A szezonális, kiskerti élelmiszerek fogyasztása a fenntartható élelmezés egyik fontos pontja, ami a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

Kiemelt kép: Canva

search icon