Mi jut eszedbe, ha meghallod az immunrendszer szĂłt? ValĂłszĂnűleg nem a bĂ©lrendszer. Pedig az immunrendszered 70%-a a belekben találhatĂł: idĹ‘nkĂ©nt ezt a rendszert támogatni kell, amire kĂĽlönfĂ©le megoldások lĂ©teznek. PĂ©ldául a probiotikumok, amelyek jelentĹ‘sĂ©ge rendkĂvĂĽli! NĂ©zzĂĽk meg, mikĂ©nt táplálhatod a tested megfelelĹ‘en!
A táplálkozás az immunrendszer legnagyobb segĂtĹ‘je. A bĂ©lflĂłrát több mint 1000-fĂ©le baktĂ©rium alkotja, melyeknek sĂşlya meghaladja a 2 kg-ot. A bĂ©lflĂłra egyedi, minden emberĂ© más összetĂ©telű.
Az úgynevezett mikrobiom, azaz a gasztrointesztinális traktusban élő baktériumok és gombák sokfélesége kapcsolatban áll a bélben lévő immunsejtekkel. Ilyen módon az, hogy mit eszel, milyen életmódot folytatsz, komoly hatással van az immunrendszeredre. A bélrendszerben élő baktériumok sokfélesége és összetétele tőled függ, ha a jó táplálkozásod folytán erőssé és ellenállóvá válnak, akkor az immunitásodat is fokozzák. Akárcsak a probiotikumok.
Vannak azonban olyan helyzetek (betegsĂ©gek, antibiotikumos kezelĂ©s stb.), amikor a bĂ©lflĂłra támogatása elengedhetetlen. Erre nyĂşjtanak megoldást a probiotikumok, amelyek Ă©lĹ‘ bĂ©lbaktĂ©riumokat tartalmaznak, ezáltal segĂtenek helyreállĂtani a bĂ©lflĂłrát.
A sok állati fehĂ©rjĂ©ben, cukorban Ă©s feldolgozott Ă©lelmiszerben gazdag Ă©trend nem segĂti a bĂ©lbaktĂ©riumok sokfĂ©lesĂ©gĂ©t, Ăgy gyulladásos Ă©s krĂłnikus folyamatok indulhatnak el a szervezetben.
Mi a különbség a probiotikum és a prebiotikum között?
A probiotikumok nem tĂ©vesztendĹ‘k össze a prebiotikumokkal. MĂg a probiotikum a hasznos baktĂ©riumok összessĂ©gĂ©t jelenti, addig a prebiotikumok ezek táplálĂ©kai. Tehát ha olyan Ă©lelmiszereket fogyasztasz, amelyek akár mindkettĹ‘t tartalmazzák, nyert ĂĽgyed van.
Tehát a prebiotikumok és a probiotikumok is fontosak az emberi egészség szempontjából, azonban különböző feladatokat látnak el.
A probiotikumok Ă©lĹ‘ baktĂ©riumok, amelyek csak bizonyos Ă©lelmiszerekben vagy Ă©trend-kiegĂ©szĂtĹ‘kben találhatĂłk meg. Ezeket az emberi bĂ©lrendszerbĹ‘l izolálták, majd laboratĂłriumban kitenyĂ©sztettĂ©k, hogy aztán felhasználhassuk Ĺ‘ket a bĂ©lflĂłra támogatására. Miután lenyeltĂĽk Ĺ‘ket (legyen szĂł Ă©lelmiszerrĹ‘l vagy Ă©trend-kiegĂ©szĂtĹ‘rĹ‘l), a probiotikumok (tĂşlĂ©lve az emĂ©sztĹ‘nedvek hatásait) eljutnak a bĂ©lrendszerig, Ă©s ott olyan elĹ‘nyöket nyĂşjtanak, mint a termĂ©szetes, jĂłtĂ©kony baktĂ©riumok.
KĂ©p: canva
A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek rostokbĂłl, szĂ©nhidrátokbĂłl származnak. Ezeket nem tudjuk megemĂ©szteni, de a bĂ©lbaktĂ©riumok örömmel bekebelezik Ĺ‘ket. Ăštjuk vĂ©gĂ©n elĂ©rik a vastagbĂ©l azon rĂ©szĂ©t, ahol a barátságos baktĂ©riumok Ă©lnek. A baktĂ©riumok kĂ©pesek a prebiotikumokat tápanyaggá bontani, ami elĹ‘segĂti a növekedĂ©st Ă©s a fejlĹ‘dĂ©st.
A kettĹ‘ tehát egyĂĽtt segĂti a bĂ©lflĂłra egĂ©szsĂ©ges működĂ©sĂ©t, egyensĂşlyban tartják, sĹ‘t, ilyen formán megvĂ©denek a káros gombáktĂłl, baktĂ©riumoktĂłl is.
Mire jók a probiotikumok, és milyen mellékhatásaik vannak?
A fentiek fĂ©nyĂ©ben jogosan merĂĽl fel a kĂ©rdĂ©s, vajon szĂĽksĂ©ges-e a probiotikumok extra bevitele. Azt fontos látni, hogy a mikrobiom milyen fontos szerepet tölt be az Ă©letĂĽnkben. HippokratĂ©sz már idĹ‘számĂtásunk elĹ‘tt Ărásba foglalta a bĂ©lrendszer Ă©s a betegsĂ©gek kialakulásának kapcsolatát. A jĂłtĂ©kony baktĂ©riumok kiemelkedĹ‘ szerepĂ©t azonban a 21. századig homály fedte.
Mit jelent a mikrobiom? A bĂ©lrendszerben 100 milliárd mikroorganizmus Ă©l: gombák, baktĂ©riumok Ă©s vĂrusok. Ezeket nevezzĂĽk mikrobiĂłtának, ami sejtekbĹ‘l áll, a sejtekben pedig DNS találhatĂł. Ezt a gĂ©nállományt nevezzĂĽk mikrobiomnak. Az ember alapvetĹ‘ mikrobiomja az Ă©let elsĹ‘ Ă©veiben alakul ki, de idĹ‘vel megváltozhat kĂĽlönbözĹ‘ tĂ©nyezĹ‘k hatására, beleĂ©rtve az Ă©trendet, a gyĂłgyszereket Ă©s a környezeti hatásokat. Ezek a hatások olyan mĂ©rtĂ©kben megzavarhatják a mikrobiom működĂ©sĂ©t, hogy ez vĂ©gĂĽl betegsĂ©gekhez vezethet.
A baktériumok jelentősége tehát óriási. A mikrobiom az elfogyasztott gyógyszerektől kezdve, a megváltozott étrenden át, a környezetszennyező anyagokig, mindenre reagál, mindent érzékel. A mikroorganizmusok a bevitt táplálékforrásokért versenyezve kölcsönhatásba lépnek egymással: egyesek elpusztulnak, mások felülkerekednek, összességében ez okozza azt, hogy minden ember mikrobiomja eltérő. Túl sok a változó ahhoz, hogy akár csak hasonló legyen két ember mikrobiomja. Így a probiotikumok hatása is eltérő lehet.
KĂ©p: canva
Hogyan hatnak a probiotikumok?
Ha a fentiekből indulunk ki, sok esetben szükség lehet a mikrobiom támogatására. A már a szervezetedben tartózkodó mikroorganizmusok kolóniái határozzák meg, hogy az új baktériumok, amelyeket bejuttatsz, hatással lesznek-e, vagy egyáltalán esélyt kapnak-e arra, hogy ott megmaradjanak.
A probiotikumok sokfĂ©le tĂpusa Ă©s kombináciĂłja tovább bonyolĂtja ezt az egyenletet. NĂ©hány törzset nĂ©hány klinikai vizsgálatban tanulmányoztak. Mások mögött nulla kutatás áll. Hatásosságuk tehát erĹ‘sen fĂĽgg a bĂ©lflĂłra állapotátĂłl Ă©s összetĂ©telĂ©tĹ‘l. A probiotikumok olyan Ă©lelmiszerek Ă©s táplálĂ©k-kiegĂ©szĂtĹ‘k, amelyek Ă©lĹ‘, jĂłtĂ©kony mikrobákat juttatnak a bĂ©lrendszerben Ă©s máshol Ă©lĹ‘ populáciĂłkba, hogy ezeket megerĹ‘sĂtsĂ©k.
Céljuk, hogy megelőzzék és kezeljék a diszbiózist, vagyis az egyensúly felborulását, a hasznos élőlények hiányát a mikrobiótában, ami betegségeket, gyulladásokat okozhat. Ha ez a folyamat sikerrel jár, a meglévő mikrobák gazdagodhatnak, számuk növekedhet.
KĂ©p: canva
Azonban nem minden probiotikum egyforma. A kĂĽlönbözĹ‘ tĂpusĂş mikrobák eltĂ©rĹ‘en működnek a szervezetben, Ăgy egyes fajták hatásosabbak lehetnek. Ahhoz, hogy a probiotikum valĂłban jĂłtĂ©kony hatást fejtsen ki, az alábbiaknak kell megfelelnie.
- Legyen változatos összetĂ©telű Ă©s bizonyĂthatĂłan hatásos!
- Legyen biztonságosan fogyasztható vagy a bőrre felvihető!
- Tartalmazzon életképes mikrobákat!
- Legyen képes túlélni az utat az emésztőrendszeren keresztül (ha orális probiotikumról van szó)!
A leggyakrabban tanulmányozott és ajánlott probiotikumok közé tartoznak a következők:
- a Lactobacillus nemzetség, beleértve: a L. acidophilus, a L. rhamnosus, a L. casei és a L. plantarum;
- a Bifidobacterium nemzetség, beleértve: a Bifidobacterium longum és a Bifidobacterium breve.
Károsak is lehetnek a probiotikumok?
A mikrobiĂłta manipulálása mellĂ©khatásokat is okozhat. Habár a probiotikumokat biztonságosnak tartják, a megbĂzhatĂł forrás elengedhetetlen. Az alábbi mellĂ©khatásokat tapasztalhatjuk:
- Előfordulhatnak kellemetlen emésztőrendszeri tünetek: puffadás és fokozott gázképződés, esetleg székrekedés vagy hasmenés.
- A probiotikus élelmiszerekben lévő aminosavak fejfájást okozhatnak, ilyenkor érdemes orvossal konzultálni!
- Egyes probiotikumok megemelhetik a szervezet hisztaminszintjét.
- Allergiás reakciókat válthatnak ki: vannak olyan törzsek, amelyek allergéneket tartalmaznak.
- Növelhetik a fertőzés kockázatát: legyengült immunrendszer, vénás katéter, nemrégiben elvégzett műtét, akut hasnyálmirigy-gyulladás vagy hosszan tartó kórházi kezelés esetén kerülni kell a probiotikumok szedését.
Ki kell azonban emelni, hogy a pre- Ă©s a probiotikumok bevitele kiegyensĂşlyozott Ă©trenddel is lehetsĂ©ges, sĹ‘t, Ăgy a legbiztonságosabb. Rengeteg remek Ă©lelmiszer áll rendelkezĂ©sĂĽnkre, miĂ©rt is ne fordulnánk felĂ©jĂĽk?
KĂ©p: canva
A probiotikumok forrásai és ajánlott fogyasztásuk
A probiotikumok Ă©letben maradásához Ă©s hatĂ©konyságához a prebiotikumok fogyasztása is fontos. Milyen szerencse, hogy számos Ă©lelmiszerbĹ‘l biztosĂthatjuk ezeket is! A prebiotikumok – ahogy fentebb errĹ‘l már szĂł volt – olyan rostok, amelyek a zöldsĂ©gekben, a gyĂĽmölcsökben Ă©s a hĂĽvelyesekben találhatĂłk meg. Habár az emberek nem kĂ©pesek megemĂ©szteni az ilyen tĂpusĂş rostokat, a jĂł bĂ©lbaktĂ©riumok számára azonban annál fontosabb táplálĂ©kot jelentenek:
- hĂĽvelyesek, bab Ă©s borsĂł,
- zab,
- banán,
- bogyós gyümölcsök,
- csicsĂłka,
- spárga,
- fokhagyma,
- póréhagyma,
- cikĂłria,
- pitypang zöldje,
- árpa,
- alma,
- lenmag.
Ha a táplálĂ©kukat már biztosĂtottuk, jöhetnek maguk a probiotikus Ă©lelmiszerek:
- natĂşr joghurt,
- savanyú káposzta,
- kimchi,
- kefĂr (Ă©s más fermentált tejtermĂ©kek),
- kombucha tea,
- savanyúságok,
- nem pasztőrözött ecetes zöldségek,
- ĂrĂł,
- miszo,
- sajt.
KĂ©p: canva
Ezekben általában az alábbi probiotikumok találhatók:
- Lactobacillus: gyakori probiotikum, amely főként fermentált élelmiszerekben, például joghurtban van.
- Bifidobacterium: ez a probiotikum megtalálhatĂł nĂ©hány tejtermĂ©kben, Ă©s segĂt az irritábilis bĂ©l szindrĂłma tĂĽneteinek kezelĂ©sĂ©ben.
- Saccharomyces boulardii: ez egyfajta élesztő, amely számos probiotikumban jelen van.
A kiegyensĂşlyozott Ă©trend, az emlĂtett Ă©lelmiszerek megismerĂ©se Ă©s beĂ©pĂtĂ©se az Ă©trendĂĽnkbe erĹ‘sen támogatja a bĂ©lflĂłra egĂ©szsĂ©gĂ©t. Ilyen esetekben nem szĂĽksĂ©ges táplálĂ©k-kiegĂ©szĂtĹ‘t szednĂĽnk. Ezt csak akkor kell meglĂ©pni, ha orvos Ărja elĹ‘, vagy betegsĂ©g kezelĂ©s folytán szĂĽksĂ©g lehet rá.
Nem csak felnőtt emberekről van szó
Probiotikumokat nemcsak felnĹ‘ttek szedhetnek, hanem gyerekek vagy állatok is. A probiotikum babáknak is adhatĂł bizonyos esetekben. ElĹ‘ször is tudni kell, hogy milyen fontos, hogy az anya a terhessĂ©g Ă©s a szoptatás ideje alatt megfelelĹ‘en táplálkozzon. A babák bĂ©lflĂłrája Ă©rdekĂ©ben ugyanis lĂ©nyeges, hogy a megfelelĹ‘ baktĂ©riumokkal, gombákkal is találkozzon, Ăgy kialakulhasson a bĂ©lrendszer egĂ©szsĂ©ge.
Amennyiben a baba tápszeres, a tápszer tartalmazza azokat a probiotikumokat, amelyek élete első hónapjaiban nélkülözhetetlenek. Sok esetben kólikás babák is kapnak probiotikumot, ugyanis az emésztőrendszer adaptálódása a környezethez, a táplálkozáshoz nem könnyű a babák számára. A hasfájós babák (kólika) esetében a probiotikum alkalmazását mindig egyeztetni kell a gyerekorvossal.
Hozzátáplálást követĹ‘en már könnyebb lehet a helyzet, mert a joghurt, a tĂşrĂł, a kefĂr segĂthet a probiotikus táplálkozásban. KĂ©sĹ‘bb a savanyĂşságok is hatĂ©konyan támogathatják a bĂ©lflĂłrát.
FelnĹ‘tteknek Ă©s idĹ‘sebb gyerekeknek a klinikai bizonyĂtĂ©kok szerint a probiotikumok segĂthetnek:
- növelni a jó baktériumok számát, ha olyan gyógyszereket szednek, mint az antibiotikumok,
- egyensĂşlyba hozni a kĂĽlönbözĹ‘ tĂpusĂş baktĂ©riumokat a szervezetben,
- csökkenteni az irritábilis bél szindróma tüneteit.
KĂ©p: canva
A kisszámĂş klinikai bizonyĂtĂ©k arra utal, hogy a probiotikumok más betegsĂ©gek esetĂ©n is hatásosak, bár ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szĂĽksĂ©g. A probiotikumok hatásosak lehetnek:
- az ekcéma, az asztma vagy az ételallergia szabályozásában,
- a húgyúti fertőzések megelőzésében,
- a fogágybetegségek megelőzésében.
Csecsemők esetében tehát a hasfájós időszakban, gyermekek esetében pedig elsősorban antibiotikum alkalmazásakor javasolják probiotikumok szedését.
Azoknak, akik nem tartanak kutyát, érdekes lehet, hogy probiotikum kutyáknak is adható. Ha azonban azt nézzük, hogy minden élőlény számára nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, érthetővé válik, hogy egyes esetekben a kutyáknál is jól jöhet a támogatás. Az alábbi esetekben sérülhet a mikrobiom:
- antibiotikum szedése miatt,
- különböző gyógyszerek mellékhatásai esetén,
- a belek perisztaltikus mozgásának csökkenése idegi probléma, paraziták, elzáródás vagy egyéb szervi elégtelenség miatt,
- időskori elgyengülés miatt,
- méreganyagok jelenléte folytán,
- helytelen táplálkozás esetén.
Ezekben az esetekben az állatorvos Ărhat fel probiotikum-kĂşrát.
Mit okoz a bélflóra egyensúlyának a felborulása?
A probiotikum tehát sok esetben áldásos. De mi történik akkor, ha a hiánya komolyabb, és a bélflóra egyensúlya felborul?
Az úgynevezett diszbiózis a bélflóra egyensúlyának felborulását, a jótékony baktériumok hiányát vagy alacsony számát jelenti. Ez az alábbi tünetekkel jelentkezhet:
- fokozott bélgázképződés vagy puffadás, amely gyakran jelentkezik,
- görcsös, sürgős székelési inger vagy nyálka megjelenése a székletben legalább hetente egyszer,
- tompaság, szorongás vagy depresszió,
- élelmiszer-érzékenység,
- mikrotápanyagok hiánya,
- állandóan fennálló rossz lehelet,
- laza széklet, hasmenés, székrekedés vagy a kettő kombinációja.
KĂ©p: canva
Az antibiotikum használata, a betegsĂ©gek, a folytonos stressz, az öregedĂ©s, az egĂ©szsĂ©gtelen táplálkozás mind felborĂthatja az egyensĂşlyt, Ă©s a káros baktĂ©riumok elszaporodását is elĹ‘segĂtheti. ArrĂłl nem is beszĂ©lve, mi minden lehet a következmĂ©nye annak, ha ez az állapot tartĂłsan fennáll:
- irritábilis bél szindróma (IBS),
- gyulladásos bélbetegség (IBD),
- autoimmun betegségek,
- metabolikus betegsĂ©gek (pĂ©ldául elhĂzás, cukorbetegsĂ©g, terhessĂ©gi cukorbetegsĂ©g),
- autizmus,
- egyéb neurológiai állapotok (például Parkinson-kór),
- daganatos betegségek (például mellrák, végbélrák).
Ezek azonban már rendkĂvĂĽl elĹ‘rehaladott állapotot feltĂ©teleznek. A sĂşlyos állapotok kezelĂ©se hosszĂş Ă©s bonyolult folyamat. Nagyon fontos tehát a megelĹ‘zĂ©s.
Ne felejtsĂĽk el, hogy a bĂ©lflĂłra, a mikrobiom működĂ©se megtámogathatĂł a megfelelĹ‘ Ă©lelmiszerekkel is! Ha a fent leĂrt Ă©lelmiszereket rendszeresen fogyasztjuk, akkor a bĂ©lrendszerĂĽnk lakĂłközössĂ©ge nemcsak meghálálja, hanem támogatja is az immunrendszerĂĽnket, Ăgy jĂł esĂ©llyel egĂ©szsĂ©ges bĂ©lflĂłrát tudhatunk magunkĂ©nak. Fontos, hogy ez kiemelt szerepet játsszon a táplálkozásunk kialakĂtásában, ugyanis hosszĂş távon rengeteget profitálhatunk a jĂłtĂ©kony baktĂ©rium- Ă©s gombasereg működĂ©sĂ©bĹ‘l.
Kiemelt kép: canva
A WWF legújabb jelentése az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó fenntarthatósági problémákat és a hazai átlagos étrendet mutatja be, hasznos tanácsokkal ellátva az olvasót.
ÉtkezĂ©si szokásaink Ăşjragondolása Ă©s átalakĂtása a legnehezebb feladatok egyike, nem meglepĹ‘, hogy a mezĹ‘gazdaság Ă©s az Ă©lelmiszer-termelĂ©s kapcsán felmerĂĽlĹ‘ környezeti szempontok szenvedĂ©lyes vitákat gerjesztenek. A vita hevĂ©ben azonban sokszor nem kapnak teret a valĂłs környezetvĂ©delmi Ă©rvek. Ezt mutatja be a WWF „TányĂ©runkon a változás – WWF jelentĂ©s a fenntarthatĂł táplálkozásrĂłl KözĂ©p-EurĂłpában” cĂmű közlemĂ©nye, amely a legfontosabb adatokra hĂvja fel a figyelmet.
A mezőgazdaság a területigénye miatt jelenleg a természet legnagyobb versenytársa
Minden hektár szántĂł valamilyen egykori Ă©lĹ‘hely – erdĹ‘, Ĺ‘sgyep vagy mocsár – helyĂ©n jött lĂ©tre. Világszinten az ember számára lakhatĂł terĂĽletek fele, megközelĂtĹ‘leg 51 milliĂł km2 áll mezĹ‘gazdasági művelĂ©s alatt, melynek csupán 23%-án termelĂĽnk közvetlen emberi fogyasztásra szánt növĂ©nyi alapanyagokat, 77%-án a haszonállatainknak termelĂĽnk takarmányt. Miközben hatalmas terĂĽleteket veszĂĽnk igĂ©nybe a hĂşstermelĂ©shez, EurĂłpában – Ăgy hazánkban is – fokozatosan visszaszorul a gyepek szabadtĂ©ri legeltetĂ©sĂ©n alapulĂł (Ăşn. kĂĽlterjes) állattartás, mely többek között a nemzeti öröksĂ©gĂĽnket kĂ©pezĹ‘ magyar háziállatok fenntartásához Ă©s Ă©rtĂ©kes Ĺ‘shonos gyepeink vĂ©delmĂ©hez is szĂĽksĂ©ges lenne.
A regeneratĂv mezĹ‘gazdasággal foglalkozott a Planet Business Club elsĹ‘ workshopja
Sikeresen lezajlott a Planet Business Club rendezvénysorozatának első felvonása.
A tányĂ©runkra kerĂĽlĹ‘ hĂşs döntĹ‘ rĂ©sze zárt rendszerű, nagyĂĽzemi termelĂ©sbĹ‘l származik, melynek már nincs köze a termĹ‘földek Ă©s gyepek fenntarthatĂł hasznosĂtásához. Érdekes adat az is, hogy a termĹ‘terĂĽletek kisebb rĂ©szĂ©t használĂł növĂ©nyi Ă©lelmiszer-termelĂ©s biztosĂtja a globális kalĂłriaigĂ©ny 82%-át Ă©s a fehĂ©rjeellátás 63%-át. A mezĹ‘gazdaság terĂĽletfoglalása azĂ©rt is jelent problĂ©mát, mert a bolygĂłnk vĂ©ges felszĂnĂ©n Ă©pp a klĂmaváltozás elleni kĂĽzdelem miatt lenne fontos minĂ©l több erdĹ‘ Ă©s vĂzjárta Ă©lĹ‘hely ĂşjbĂłli kialakĂtása, hogy megkössĂĽk a lĂ©gköri szĂ©n-dioxidot, megakadályozzuk a talajok erĂłziĂłját, csökkentsĂĽk a villámárvizek Ă©s az aszályok káros hatásait. A WWF ÉlĹ‘ BolygĂł Indexe szerint 1970 Ă©s 2022 között átlagosan 69%-kal csökkent a vadon Ă©lĹ‘ gerinces állatfajok állománymĂ©rete, Ă©s ez csak egy az Ă©lĹ‘világ kritikus helyzetĂ©t leĂrĂł adatok közĂĽl, vagyis az Ă©lĹ‘világ pusztulása mĂ©g egyáltalán nem állt meg.
A fejlett országok lakosságának 40%-a túlsúlyos, miközben a világ népességének 10%-a éhezik
Jogos szempont, hogy az emberisĂ©g 8 milliárd fĹ‘re gyarapodása megnövelte a globális Ă©lelmiszerigĂ©nyt, de elkendĹ‘zi azt, hogy a fejlett országokban átalakultak a fogyasztási szokásaink is. 1961 Ă©s 2020 között az egy fĹ‘re jutĂł globális hĂşsfogyasztás 22,93 kg-rĂłl 42,26 kg-ra, vagyis majdnem duplájára nĹ‘tt, Ă©s hasonlĂł trendeket látunk a rĂ©pacukor Ă©s a liszt esetĂ©ben is. Az arányok eltolĂłdása mellett problĂ©mát jelent, hogy az Ă©lelmiszereket egyenlĹ‘tlenĂĽl osztjuk szĂ©t: a világ nĂ©pessĂ©gĂ©nek majdnem 40%-a tĂşlsĂşlyos vagy elhĂzott, mĂg csaknem 10%-a Ă©hezik.
Az egyes országok fogyasztási szokásai között termĂ©szetesen nagy kĂĽlönbsĂ©gek vannak. MĂg az USA a legnagyobb cukor- Ă©s hĂşsfogyasztĂłk egyike, addig pĂ©ldául Indiában tradicionálisan magas a növĂ©nyi Ă©telek aránya. Az átlagos hazai Ă©trendben a Blonk Consultants által 2023-ban elvĂ©gzett kutatás szerint meghatározĂł a gabonafĂ©lĂ©k (23%), a zöldsĂ©gek (18%), a hĂşsfĂ©lĂ©k (15%), a tejtermĂ©kek (14%) Ă©s a gyĂĽmölcsök aránya (12%), mĂg a hal, a tojás, Ă©s az olajos magvak nĂ©hány százalĂ©k erejĂ©ig gazdagĂtják az Ă©trendĂĽnket.
Hazánk is a túlfogyasztó országok közé tartozik
Ă–sszessĂ©gĂ©ben sajnos hazánk is a tĂşlfogyasztĂł országok közĂ© tartozik. Bár a magyarországi tĂşlfogyasztás napját nem csak a táplálkozásunk ökolábnyoma alapján számolják ki, sokat elárul az Ă©letmĂłdunkrĂłl, hogy ez a nap 2023-ban május 30-ra esett, vagyis 5 hĂłnap alatt Ă©ltĂĽk fel az egy Ă©vre elegendĹ‘ erĹ‘forrásokat. MĂg a globális tĂşlfogyasztás napja augusztus 2-án jött el, tehát a nemzetközi átlaghoz kĂ©pest is rosszabbul teljesĂtettĂĽnk. Jelenlegi tĂşlfogyasztĂł Ă©trendĂĽnk az elmĂşlt 50-60 Ă©vben alakult ki, Ă©s az ma már bizonyossá vált, hogy az Ă©tkezĂ©s kapcsán az egyĂ©ni döntĂ©seknek is hatalmas jelentĹ‘sĂ©ge van.
Mi az a bolygóbarát étrend?
Az adatokbĂłl az is látszik, hogy a hĂşsfogyasztás mĂ©rtĂ©ke Ă©s jellege nagyon fontos eleme a bolygĂłbarát Ă©trendnek, de nem az egyetlen szempont, amit figyelembe kell vennĂĽnk. Az Ă©lelmiszerek ökolĂłgiai lábnyoma magában foglalja a termelĂ©s mĂłdját, a felhasznált energia Ă©s a vegyi anyagok mennyisĂ©gĂ©t, a szállĂtás Ă©s tárolás hosszát, az Ă©lelmiszer-pazarlás mĂ©rtĂ©kĂ©t. A környezeti fenntarthatĂłság sok elembĹ‘l áll – bármely szempontbĂłl lĂ©pĂĽnk elĹ‘re, máris tányĂ©runkon a pozitĂv változás.
Puskás-Dallos Peti: „A vegánság olyan dolog, amivel változtatni lehet.” – Interjú
Az idén a hazai Veganuár egyik arca a friss apuka, Puskás-Dallos Peti volt. Ennek kapcsán beszélgettem az énekes-műsorvezetővel a vegánságról, valamint arról, hogy milyen apává válni, és hogyan lehet képviselni a környezettudatos döntéseket a gyermeknevelésben. Az idén te voltál a Veganuár egyik arca. Miért vállaltad a felkérést? Király dolog, hogy a vegánizmus végre kilép az […]
„Bármilyen táplálkozási elvet vallunk magunkénak, bármilyen étrendet is követünk, környezetünk megóvásáért mindannyian tudunk tenni. A döntően növényi alapú, változatos étrendnek összességében előnyösebb környezeti hatása van, mint a húsalapú táplálkozásnak, de azok is csökkenthetik az étkezésükből adódó ökolábnyomukat, akik nem szeretnének teljesen lemondani a húsevésről. Ne becsüljük alá a kis lépéseket és a fokozatosságot a fenntarthatóbb étrend felé vezető úton!” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.
Induljunk el a bolygóbarát étrend felé!
A szakĂ©rtĹ‘k egyszerű aranyszabályokkal segĂtik mindazokat, akik szeretnĂ©nek elindulni egy bolygĂłbarát Ă©trend felĂ©:
- Nincs egyedüli helyes étrend. Keresd meg az adottságaidhoz és a lehetőségeidhez legjobban illeszkedőt!
- Tanulj minĂ©l többet, nĂ©zz utána az Ă©lelmiszereknek (pĂ©ldául az összetevĹ‘iknek, a származási helyĂĽknek, vagy ha lehet, az előállĂtási körĂĽlmĂ©nyeiknek)! LĂ©gy tudatos – Ă©s ha lehet, akkor fĹ‘zz!
- Egyél több zöldséget és gyümölcsöt!
- Csökkentsd a húsfogyasztásod! A vörös húsok helyett inkább a halat és a szárnyast válaszd! Keresd az ökológiai gazdálkodásból, külterjes tartásból származó termékeket!
- Tarts mértéket a tej és tejtermékek fogyasztásában!
- Fogyassz kevesebbet a magas só- és cukortartalmú élelmiszerekből!
- RĂ©szesĂtsd elĹ‘nyben a környezeti minĹ‘sĂtĂ©ssel rendelkezĹ‘ termĂ©keket!
- Amikor teheted, válassz szezonális és helyben termelt élelmiszereket!
- Annyit egyél, amennyire valóban szükséged van! Ne pazarold az ételt!
- Az étrendváltoztatás kaland – légy nyitott, próbálj ki új, fenntartható ételeket!
- Ne a tökéleteset akard azonnal elérni, lépésenként haladj a változásban!
A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk s saját, és a bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.