Probiotikumok – Gondold újra, ahogy eddig a baktériumokra tekintettél!

Probiotikumok – Gondold újra, ahogy eddig a baktériumokra tekintettél!
Probiotikumok – Gondold újra, ahogy eddig a baktériumokra tekintettél!

Mi jut eszedbe, ha meghallod az immunrendszer szót? Valószínűleg nem a bélrendszer. Pedig az immunrendszered 70%-a a belekben található: időnként ezt a rendszert támogatni kell, amire különféle megoldások léteznek. Például a probiotikumok, amelyek jelentősége rendkívüli! Nézzük meg, miként táplálhatod a tested megfelelően!

A táplálkozás az immunrendszer legnagyobb segítője. A bélflórát több mint 1000-féle baktérium alkotja, melyeknek súlya meghaladja a 2 kg-ot. A bélflóra egyedi, minden emberé más összetételű.

Az úgynevezett mikrobiom, azaz a gasztrointesztinális traktusban élő baktériumok és gombák sokfélesége kapcsolatban áll a bélben lévő immunsejtekkel. Ilyen módon az, hogy mit eszel, milyen életmódot folytatsz, komoly hatással van az immunrendszeredre. A bélrendszerben élő baktériumok sokfélesége és összetétele tőled függ, ha a jó táplálkozásod folytán erőssé és ellenállóvá válnak, akkor az immunitásodat is fokozzák. Akárcsak a probiotikumok.

Vannak azonban olyan helyzetek (betegségek, antibiotikumos kezelés stb.), amikor a bélflóra támogatása elengedhetetlen. Erre nyújtanak megoldást a probiotikumok, amelyek élő bélbaktériumokat tartalmaznak, ezáltal segítenek helyreállítani a bélflórát.

Mi a különbség a probiotikum és a prebiotikum között?

A probiotikumok nem tévesztendők össze a prebiotikumokkal. Míg a probiotikum a hasznos baktériumok összességét jelenti, addig a prebiotikumok ezek táplálékai. Tehát ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amelyek akár mindkettőt tartalmazzák, nyert ügyed van.

Tehát a prebiotikumok és a probiotikumok is fontosak az emberi egészség szempontjából, azonban különböző feladatokat látnak el.

A probiotikumok élő baktériumok, amelyek csak bizonyos élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben találhatók meg. Ezeket az emberi bélrendszerből izolálták, majd laboratóriumban kitenyésztették, hogy aztán felhasználhassuk őket a bélflóra támogatására. Miután lenyeltük őket (legyen szó élelmiszerről vagy étrend-kiegészítőről), a probiotikumok (túlélve az emésztőnedvek hatásait) eljutnak a bélrendszerig, és ott olyan előnyöket nyújtanak, mint a természetes, jótékony baktériumok.

Több kiló jótékony baktérium él a bélrendszerben.
KĂ©p: canva

A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek rostokból, szénhidrátokból származnak. Ezeket nem tudjuk megemészteni, de a bélbaktériumok örömmel bekebelezik őket. Útjuk végén elérik a vastagbél azon részét, ahol a barátságos baktériumok élnek. A baktériumok képesek a prebiotikumokat tápanyaggá bontani, ami elősegíti a növekedést és a fejlődést.

A kettő tehát együtt segíti a bélflóra egészséges működését, egyensúlyban tartják, sőt, ilyen formán megvédenek a káros gombáktól, baktériumoktól is.

Mire jók a probiotikumok, és milyen mellékhatásaik vannak?

A fentiek fényében jogosan merül fel a kérdés, vajon szükséges-e a probiotikumok extra bevitele. Azt fontos látni, hogy a mikrobiom milyen fontos szerepet tölt be az életünkben. Hippokratész már időszámításunk előtt írásba foglalta a bélrendszer és a betegségek kialakulásának kapcsolatát. A jótékony baktériumok kiemelkedő szerepét azonban a 21. századig homály fedte.

A baktériumok jelentősége tehát óriási. A mikrobiom az elfogyasztott gyógyszerektől kezdve, a megváltozott étrenden át, a környezetszennyező anyagokig, mindenre reagál, mindent érzékel. A mikroorganizmusok a bevitt táplálékforrásokért versenyezve kölcsönhatásba lépnek egymással: egyesek elpusztulnak, mások felülkerekednek, összességében ez okozza azt, hogy minden ember mikrobiomja eltérő. Túl sok a változó ahhoz, hogy akár csak hasonló legyen két ember mikrobiomja. Így a probiotikumok hatása is eltérő lehet.

A probiotikumok az egészséges gyomor őrei.
KĂ©p: canva

Hogyan hatnak a probiotikumok?

Ha a fentiekből indulunk ki, sok esetben szükség lehet a mikrobiom támogatására. A már a szervezetedben tartózkodó mikroorganizmusok kolóniái határozzák meg, hogy az új baktériumok, amelyeket bejuttatsz, hatással lesznek-e, vagy egyáltalán esélyt kapnak-e arra, hogy ott megmaradjanak.

A probiotikumok sokfĂ©le tĂ­pusa Ă©s kombináciĂłja tovább bonyolĂ­tja ezt az egyenletet. NĂ©hány törzset nĂ©hány klinikai vizsgálatban tanulmányoztak. Mások mögött nulla kutatás áll. Hatásosságuk tehát erĹ‘sen fĂĽgg a bĂ©lflĂłra állapotátĂłl Ă©s összetĂ©telĂ©tĹ‘l. A probiotikumok olyan Ă©lelmiszerek Ă©s táplálĂ©k-kiegĂ©szĂ­tĹ‘k, amelyek Ă©lĹ‘, jĂłtĂ©kony mikrobákat juttatnak a bĂ©lrendszerben Ă©s máshol Ă©lĹ‘ populáciĂłkba, hogy ezeket megerĹ‘sĂ­tsĂ©k. 

CĂ©ljuk, hogy megelĹ‘zzĂ©k Ă©s kezeljĂ©k a diszbiĂłzist, vagyis az egyensĂşly felborulását, a hasznos Ă©lĹ‘lĂ©nyek hiányát a mikrobiĂłtában, ami betegsĂ©geket, gyulladásokat okozhat. Ha ez a folyamat sikerrel jár, a meglĂ©vĹ‘ mikrobák gazdagodhatnak, számuk növekedhet.

Az élesztő is jót tesz a bélrendszernek.
KĂ©p: canva

Azonban nem minden probiotikum egyforma. A kĂĽlönbözĹ‘ tĂ­pusĂş mikrobák eltĂ©rĹ‘en működnek a szervezetben, Ă­gy egyes fajták hatásosabbak lehetnek. Ahhoz, hogy a probiotikum valĂłban jĂłtĂ©kony hatást fejtsen ki, az alábbiaknak kell megfelelnie.

  • Legyen változatos összetĂ©telű Ă©s bizonyĂ­thatĂłan hatásos!
  • Legyen biztonságosan fogyaszthatĂł vagy a bĹ‘rre felvihetĹ‘!
  • Tartalmazzon Ă©letkĂ©pes mikrobákat!
  • Legyen kĂ©pes tĂşlĂ©lni az utat az emĂ©sztĹ‘rendszeren keresztĂĽl (ha orális probiotikumrĂłl van szĂł)!

A leggyakrabban tanulmányozott és ajánlott probiotikumok közé tartoznak a következők:

  1. a Lactobacillus nemzetsĂ©g, beleĂ©rtve: a L. acidophilus, a L. rhamnosus, a L. casei Ă©s a L. plantarum;
  2. a Bifidobacterium nemzetsĂ©g, beleĂ©rtve: a Bifidobacterium longum Ă©s a Bifidobacterium breve.

Károsak is lehetnek a probiotikumok?

A mikrobióta manipulálása mellékhatásokat is okozhat. Habár a probiotikumokat biztonságosnak tartják, a megbízható forrás elengedhetetlen. Az alábbi mellékhatásokat tapasztalhatjuk:

  1. Előfordulhatnak kellemetlen emésztőrendszeri tünetek: puffadás és fokozott gázképződés, esetleg székrekedés vagy hasmenés.
  2. A probiotikus élelmiszerekben lévő aminosavak fejfájást okozhatnak, ilyenkor érdemes orvossal konzultálni!
  3. Egyes probiotikumok megemelhetik a szervezet hisztaminszintjét.
  4. Allergiás reakciókat válthatnak ki: vannak olyan törzsek, amelyek allergéneket tartalmaznak.
  5. Növelhetik a fertőzés kockázatát: legyengült immunrendszer, vénás katéter, nemrégiben elvégzett műtét, akut hasnyálmirigy-gyulladás vagy hosszan tartó kórházi kezelés esetén kerülni kell a probiotikumok szedését.

Ki kell azonban emelni, hogy a pre- és a probiotikumok bevitele kiegyensúlyozott étrenddel is lehetséges, sőt, így a legbiztonságosabb. Rengeteg remek élelmiszer áll rendelkezésünkre, miért is ne fordulnánk feléjük?

Élelmiszerek, amelyekből érdemes sokat fogyasztani.
KĂ©p: canva

A probiotikumok forrásai és ajánlott fogyasztásuk

A probiotikumok életben maradásához és hatékonyságához a prebiotikumok fogyasztása is fontos. Milyen szerencse, hogy számos élelmiszerből biztosíthatjuk ezeket is! A prebiotikumok – ahogy fentebb erről már szó volt – olyan rostok, amelyek a zöldségekben, a gyümölcsökben és a hüvelyesekben találhatók meg. Habár az emberek nem képesek megemészteni az ilyen típusú rostokat, a jó bélbaktériumok számára azonban annál fontosabb táplálékot jelentenek:

  • hĂĽvelyesek, bab Ă©s borsĂł,
  • zab,
  • banán,
  • bogyĂłs gyĂĽmölcsök,
  • csicsĂłka,
  • spárga,
  • fokhagyma,
  • pĂłrĂ©hagyma,
  • cikĂłria,
  • pitypang zöldje,
  • árpa,
  • alma,
  • lenmag.

Ha a táplálékukat már biztosítottuk, jöhetnek maguk a probiotikus élelmiszerek:

  • natĂşr joghurt,
  • savanyĂş káposzta,
  • kimchi,
  • kefĂ­r (Ă©s más fermentált tejtermĂ©kek),
  • kombucha tea,
  • savanyĂşságok,
  • nem pasztĹ‘rözött ecetes zöldsĂ©gek,
  • Ă­rĂł,
  • miszo,
  • sajt.
Savanyúságot minden mennyiségben!
KĂ©p: canva

Ezekben általában az alábbi probiotikumok találhatók:

  • Lactobacillus: gyakori probiotikum, amely fĹ‘kĂ©nt fermentált Ă©lelmiszerekben, pĂ©ldául joghurtban van. 
  • Bifidobacterium: ez a probiotikum megtalálhatĂł nĂ©hány tejtermĂ©kben, Ă©s segĂ­t az irritábilis bĂ©l szindrĂłma tĂĽneteinek kezelĂ©sĂ©ben. 
  • Saccharomyces boulardii: ez egyfajta Ă©lesztĹ‘, amely számos probiotikumban jelen van. 

A kiegyensúlyozott étrend, az említett élelmiszerek megismerése és beépítése az étrendünkbe erősen támogatja a bélflóra egészségét. Ilyen esetekben nem szükséges táplálék-kiegészítőt szednünk. Ezt csak akkor kell meglépni, ha orvos írja elő, vagy betegség kezelés folytán szükség lehet rá.

Nem csak felnőtt emberekről van szó

Probiotikumokat nemcsak felnőttek szedhetnek, hanem gyerekek vagy állatok is. A probiotikum babáknak is adható bizonyos esetekben. Először is tudni kell, hogy milyen fontos, hogy az anya a terhesség és a szoptatás ideje alatt megfelelően táplálkozzon. A babák bélflórája érdekében ugyanis lényeges, hogy a megfelelő baktériumokkal, gombákkal is találkozzon, így kialakulhasson a bélrendszer egészsége.

Amennyiben a baba tápszeres, a tápszer tartalmazza azokat a probiotikumokat, amelyek élete első hónapjaiban nélkülözhetetlenek. Sok esetben kólikás babák is kapnak probiotikumot, ugyanis az emésztőrendszer adaptálódása a környezethez, a táplálkozáshoz nem könnyű a babák számára. A hasfájós babák (kólika) esetében a probiotikum alkalmazását mindig egyeztetni kell a gyerekorvossal.

Hozzátáplálást követően már könnyebb lehet a helyzet, mert a joghurt, a túró, a kefír segíthet a probiotikus táplálkozásban. Később a savanyúságok is hatékonyan támogathatják a bélflórát.

Felnőtteknek és idősebb gyerekeknek a klinikai bizonyítékok szerint a probiotikumok segíthetnek:

  • növelni a jĂł baktĂ©riumok számát, ha olyan gyĂłgyszereket szednek, mint az antibiotikumok,
  • egyensĂşlyba hozni a kĂĽlönbözĹ‘ tĂ­pusĂş baktĂ©riumokat a szervezetben,
  • csökkenteni az irritábilis bĂ©l szindrĂłma tĂĽneteit.
A babákat is érintheti a kólika, de van megoldás!
KĂ©p: canva

A kisszámú klinikai bizonyíték arra utal, hogy a probiotikumok más betegségek esetén is hatásosak, bár ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség. A probiotikumok hatásosak lehetnek:

  • az ekcĂ©ma, az asztma vagy az Ă©telallergia szabályozásában,
  • a hĂşgyĂşti fertĹ‘zĂ©sek megelĹ‘zĂ©sĂ©ben,
  • a fogágybetegsĂ©gek megelĹ‘zĂ©sĂ©ben.

Csecsemők esetében tehát a hasfájós időszakban, gyermekek esetében pedig elsősorban antibiotikum alkalmazásakor javasolják probiotikumok szedését.

Azoknak, akik nem tartanak kutyát, érdekes lehet, hogy probiotikum kutyáknak is adható. Ha azonban azt nézzük, hogy minden élőlény számára nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, érthetővé válik, hogy egyes esetekben a kutyáknál is jól jöhet a támogatás. Az alábbi esetekben sérülhet a mikrobiom:

  • antibiotikum szedĂ©se miatt,
  • kĂĽlönbözĹ‘ gyĂłgyszerek mellĂ©khatásai esetĂ©n,
  • a belek perisztaltikus mozgásának csökkenĂ©se idegi problĂ©ma, paraziták, elzárĂłdás vagy egyĂ©b szervi elĂ©gtelensĂ©g miatt,
  • idĹ‘skori elgyengĂĽlĂ©s miatt,
  • mĂ©reganyagok jelenlĂ©te folytán,
  • helytelen táplálkozás esetĂ©n.

Ezekben az esetekben az állatorvos írhat fel probiotikum-kúrát.

Mit okoz a bélflóra egyensúlyának a felborulása?

A probiotikum tehát sok esetben áldásos. De mi történik akkor, ha a hiánya komolyabb, és a bélflóra egyensúlya felborul?

Az úgynevezett diszbiózis a bélflóra egyensúlyának felborulását, a jótékony baktériumok hiányát vagy alacsony számát jelenti. Ez az alábbi tünetekkel jelentkezhet:

  • fokozott bĂ©lgázkĂ©pzĹ‘dĂ©s vagy puffadás, amely gyakran jelentkezik,
  • görcsös, sĂĽrgĹ‘s szĂ©kelĂ©si inger vagy nyálka megjelenĂ©se a szĂ©kletben legalább hetente egyszer,
  • tompaság, szorongás vagy depressziĂł,
  • Ă©lelmiszer-Ă©rzĂ©kenysĂ©g,
  • mikrotápanyagok hiánya,
  • állandĂłan fennállĂł rossz lehelet,
  • laza szĂ©klet, hasmenĂ©s, szĂ©krekedĂ©s vagy a kettĹ‘ kombináciĂłja.
A diszbiĂłzist komolyan kell venni!
KĂ©p: canva

Az antibiotikum használata, a betegségek, a folytonos stressz, az öregedés, az egészségtelen táplálkozás mind felboríthatja az egyensúlyt, és a káros baktériumok elszaporodását is elősegítheti. Arról nem is beszélve, mi minden lehet a következménye annak, ha ez az állapot tartósan fennáll:

  • irritábilis bĂ©l szindrĂłma (IBS),
  • gyulladásos bĂ©lbetegsĂ©g (IBD),
  • autoimmun betegsĂ©gek,
  • metabolikus betegsĂ©gek (pĂ©ldául elhĂ­zás, cukorbetegsĂ©g, terhessĂ©gi cukorbetegsĂ©g),
  • autizmus,
  • egyĂ©b neurolĂłgiai állapotok (pĂ©ldául Parkinson-kĂłr),
  • daganatos betegsĂ©gek (pĂ©ldául mellrák, vĂ©gbĂ©lrák).

Ezek azonban már rendkívül előrehaladott állapotot feltételeznek. A súlyos állapotok kezelése hosszú és bonyolult folyamat. Nagyon fontos tehát a megelőzés.

Ne felejtsük el, hogy a bélflóra, a mikrobiom működése megtámogatható a megfelelő élelmiszerekkel is! Ha a fent leírt élelmiszereket rendszeresen fogyasztjuk, akkor a bélrendszerünk lakóközössége nemcsak meghálálja, hanem támogatja is az immunrendszerünket, így jó eséllyel egészséges bélflórát tudhatunk magunkénak. Fontos, hogy ez kiemelt szerepet játsszon a táplálkozásunk kialakításában, ugyanis hosszú távon rengeteget profitálhatunk a jótékony baktérium- és gombasereg működéséből.

Kiemelt kép: canva

A WWF legújabb jelentése az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó fenntarthatósági problémákat és a hazai átlagos étrendet mutatja be, hasznos tanácsokkal ellátva az olvasót.

ÉtkezĂ©si szokásaink Ăşjragondolása Ă©s átalakĂ­tása a legnehezebb feladatok egyike, nem meglepĹ‘, hogy a mezĹ‘gazdaság Ă©s az Ă©lelmiszer-termelĂ©s kapcsán felmerĂĽlĹ‘ környezeti szempontok szenvedĂ©lyes vitákat gerjesztenek. A vita hevĂ©ben azonban sokszor nem kapnak teret a valĂłs környezetvĂ©delmi Ă©rvek. Ezt mutatja be a WWF „TányĂ©runkon a változás – WWF jelentĂ©s a fenntarthatĂł táplálkozásrĂłl KözĂ©p-EurĂłpában” cĂ­mű közlemĂ©nye, amely a legfontosabb adatokra hĂ­vja fel a figyelmet.

A mezőgazdaság a területigénye miatt jelenleg a természet legnagyobb versenytársa

Minden hektár szántĂł valamilyen egykori Ă©lĹ‘hely – erdĹ‘, Ĺ‘sgyep vagy mocsár – helyĂ©n jött lĂ©tre. Világszinten az ember számára lakhatĂł terĂĽletek fele, megközelĂ­tĹ‘leg 51 milliĂł km2 Ăˇll mezĹ‘gazdasági művelĂ©s alatt, melynek csupán 23%-án termelĂĽnk közvetlen emberi fogyasztásra szánt növĂ©nyi alapanyagokat, 77%-án a haszonállatainknak termelĂĽnk takarmányt. Miközben hatalmas terĂĽleteket veszĂĽnk igĂ©nybe a hĂşstermelĂ©shez, EurĂłpában – Ă­gy hazánkban is – fokozatosan visszaszorul a gyepek szabadtĂ©ri legeltetĂ©sĂ©n alapulĂł (Ăşn. kĂĽlterjes) állattartás, mely többek között a nemzeti öröksĂ©gĂĽnket kĂ©pezĹ‘ magyar háziállatok fenntartásához Ă©s Ă©rtĂ©kes Ĺ‘shonos gyepeink vĂ©delmĂ©hez is szĂĽksĂ©ges lenne.

A regeneratív mezőgazdasággal foglalkozott a Planet Business Club első workshopja

Sikeresen lezajlott a Planet Business Club rendezvénysorozatának első felvonása.

A tányĂ©runkra kerĂĽlĹ‘ hĂşs döntĹ‘ rĂ©sze zárt rendszerű, nagyĂĽzemi termelĂ©sbĹ‘l származik, melynek már nincs köze a termĹ‘földek Ă©s gyepek fenntarthatĂł hasznosĂ­tásához. Érdekes adat az is, hogy a termĹ‘terĂĽletek kisebb rĂ©szĂ©t használĂł növĂ©nyi Ă©lelmiszer-termelĂ©s biztosĂ­tja a globális kalĂłriaigĂ©ny 82%-át Ă©s a fehĂ©rjeellátás 63%-át. A mezĹ‘gazdaság terĂĽletfoglalása azĂ©rt is jelent problĂ©mát, mert a bolygĂłnk vĂ©ges felszĂ­nĂ©n Ă©pp a klĂ­maváltozás elleni kĂĽzdelem miatt lenne fontos minĂ©l több erdĹ‘ Ă©s vĂ­zjárta Ă©lĹ‘hely ĂşjbĂłli kialakĂ­tása, hogy megkössĂĽk a lĂ©gköri szĂ©n-dioxidot, megakadályozzuk a talajok erĂłziĂłját, csökkentsĂĽk a villámárvizek Ă©s az aszályok káros hatásait. A WWF ÉlĹ‘ BolygĂł Indexe szerint 1970 Ă©s 2022 között átlagosan 69%-kal csökkent a vadon Ă©lĹ‘ gerinces állatfajok állománymĂ©rete, Ă©s ez csak egy az Ă©lĹ‘világ kritikus helyzetĂ©t leĂ­rĂł adatok közĂĽl, vagyis az Ă©lĹ‘világ pusztulása mĂ©g egyáltalán nem állt meg.

A fejlett országok lakosságának 40%-a túlsúlyos, miközben a világ népességének 10%-a éhezik

Jogos szempont, hogy az emberiség 8 milliárd főre gyarapodása megnövelte a globális élelmiszerigényt, de elkendőzi azt, hogy a fejlett országokban átalakultak a fogyasztási szokásaink is. 1961 és 2020 között az egy főre jutó globális húsfogyasztás 22,93 kg-ról 42,26 kg-ra, vagyis majdnem duplájára nőtt, és hasonló trendeket látunk a répacukor és a liszt esetében is. Az arányok eltolódása mellett problémát jelent, hogy az élelmiszereket egyenlőtlenül osztjuk szét: a világ népességének majdnem 40%-a túlsúlyos vagy elhízott, míg csaknem 10%-a éhezik.

Az egyes országok fogyasztási szokásai között természetesen nagy különbségek vannak. Míg az USA a legnagyobb cukor- és húsfogyasztók egyike, addig például Indiában tradicionálisan magas a növényi ételek aránya. Az átlagos hazai étrendben a Blonk Consultants által 2023-ban elvégzett kutatás szerint meghatározó a gabonafélék (23%), a zöldségek (18%), a húsfélék (15%), a tejtermékek (14%) és a gyümölcsök aránya (12%), míg a hal, a tojás, és az olajos magvak néhány százalék erejéig gazdagítják az étrendünket.

Hazánk is a túlfogyasztó országok közé tartozik

Ă–sszessĂ©gĂ©ben sajnos hazánk is a tĂşlfogyasztĂł országok közĂ© tartozik. Bár a magyarországi tĂşlfogyasztás napját nem csak a táplálkozásunk ökolábnyoma alapján számolják ki, sokat elárul az Ă©letmĂłdunkrĂłl, hogy ez a nap 2023-ban május 30-ra esett, vagyis 5 hĂłnap alatt Ă©ltĂĽk fel az egy Ă©vre elegendĹ‘ erĹ‘forrásokat. MĂ­g a globális tĂşlfogyasztás napja augusztus 2-án jött el, tehát a nemzetközi átlaghoz kĂ©pest is rosszabbul teljesĂ­tettĂĽnk. Jelenlegi tĂşlfogyasztĂł Ă©trendĂĽnk az elmĂşlt 50-60 Ă©vben alakult ki, Ă©s az ma már bizonyossá vált, hogy az Ă©tkezĂ©s kapcsán az egyĂ©ni döntĂ©seknek is hatalmas jelentĹ‘sĂ©ge van.

Mi az a bolygóbarát étrend?

Az adatokból az is látszik, hogy a húsfogyasztás mértéke és jellege nagyon fontos eleme a bolygóbarát étrendnek, de nem az egyetlen szempont, amit figyelembe kell vennünk. Az élelmiszerek ökológiai lábnyoma magában foglalja a termelés módját, a felhasznált energia és a vegyi anyagok mennyiségét, a szállítás és tárolás hosszát, az élelmiszer-pazarlás mértékét. A környezeti fenntarthatóság sok elemből áll – bármely szempontból lépünk előre, máris tányérunkon a pozitív változás.

Puskás-Dallos Peti: „A vegánság olyan dolog, amivel változtatni lehet.” – Interjú

Az idén a hazai Veganuár egyik arca a friss apuka, Puskás-Dallos Peti volt. Ennek kapcsán beszélgettem az énekes-műsorvezetővel a vegánságról, valamint arról, hogy milyen apává válni, és hogyan lehet képviselni a környezettudatos döntéseket a gyermeknevelésben. Az idén te voltál a Veganuár egyik arca. Miért vállaltad a felkérést? Király dolog, hogy a vegánizmus végre kilép az […]

„Bármilyen táplálkozási elvet vallunk magunkĂ©nak, bármilyen Ă©trendet is követĂĽnk, környezetĂĽnk megĂłvásáért mindannyian tudunk tenni. A döntĹ‘en növĂ©nyi alapĂş, változatos Ă©trendnek összessĂ©gĂ©ben elĹ‘nyösebb környezeti hatása van, mint a hĂşsalapĂş táplálkozásnak, de azok is csökkenthetik az Ă©tkezĂ©sĂĽkbĹ‘l adĂłdĂł ökolábnyomukat, akik nem szeretnĂ©nek teljesen lemondani a hĂşsevĂ©srĹ‘l. Ne becsĂĽljĂĽk alá a kis lĂ©pĂ©seket Ă©s a fokozatosságot a fenntarthatĂłbb Ă©trend felĂ© vezetĹ‘ Ăşton!” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatĂłja.

Induljunk el a bolygóbarát étrend felé!

A szakĂ©rtĹ‘k egyszerű aranyszabályokkal segĂ­tik mindazokat, akik szeretnĂ©nek elindulni egy bolygĂłbarát Ă©trend felĂ©:

  • Nincs egyedĂĽli helyes Ă©trend. Keresd meg az adottságaidhoz Ă©s a lehetĹ‘sĂ©geidhez legjobban illeszkedĹ‘t!
  • Tanulj minĂ©l többet, nĂ©zz utána az Ă©lelmiszereknek (pĂ©ldául az összetevĹ‘iknek, a származási helyĂĽknek, vagy ha lehet, az előállĂ­tási körĂĽlmĂ©nyeiknek)! LĂ©gy tudatos – Ă©s ha lehet, akkor fĹ‘zz!
  • EgyĂ©l több zöldsĂ©get Ă©s gyĂĽmölcsöt!
  • Csökkentsd a hĂşsfogyasztásod! A vörös hĂşsok helyett inkább a halat Ă©s a szárnyast válaszd! Keresd az ökolĂłgiai gazdálkodásbĂłl, kĂĽlterjes tartásbĂłl származĂł termĂ©keket!
  • Tarts mĂ©rtĂ©ket a tej Ă©s tejtermĂ©kek fogyasztásában!
  • Fogyassz kevesebbet a magas sĂł- Ă©s cukortartalmĂş Ă©lelmiszerekbĹ‘l!
  • RĂ©szesĂ­tsd elĹ‘nyben a környezeti minĹ‘sĂ­tĂ©ssel rendelkezĹ‘ termĂ©keket!
  • Amikor teheted, válassz szezonális Ă©s helyben termelt Ă©lelmiszereket!
  • Annyit egyĂ©l, amennyire valĂłban szĂĽksĂ©ged van! Ne pazarold az Ă©telt!
  • Az Ă©trendváltoztatás kaland – lĂ©gy nyitott, prĂłbálj ki Ăşj, fenntarthatĂł Ă©teleket!
  • Ne a tökĂ©leteset akard azonnal elĂ©rni, lĂ©pĂ©senkĂ©nt haladj a változásban!

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk s saját, és a bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

search icon