Újdonság Európában a tejből történő járványügyi előrejelzés
Újdonság Európában a tejből történő járványügyi előrejelzés

A járványügyi előrejelzés új korszakába léptünk: az ultrahőkezelt (UHT) tejek elemzése forradalmi lehetőséget kínál a fertőző betegségek terjedésének korai felismerésére. Kutatások bebizonyították, hogy a tej – noha fertőző kórokozókat már nem tartalmaz – megőrzi azok genetikai nyomait, lehetőséget teremtve ezzel a járványok előrejelzésére.

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium szakemberei a kanadai példa nyomán, Európában elsőként indították el egyedülálló Tejmonitor projektjüket. A kutatás célja az állatról emberre terjedő betegségek, így például a madárinfluenza időben történő észlelése.

Az elmúlt évek járványai rávilágítottak arra, hogy a gyors és hatékony járványügyi előrejelző rendszerek kulcsfontosságúak az egészségügyi védekezésben. A szennyvízvizsgálatok már bizonyították hatékonyságukat a COVID-19 és más vírusok nyomon követésében, most azonban egy új, innovatív módszer is reflektorfénybe került: az ultrahőkezelt (UHT) tejek elemzése.

Ez az áttörés megmutatta, hogy a tej a járványügyi kutatásokban hasonlóan értékes információforrás lehet, mint korábban a szennyvízvizsgálat. A Tejmonitor projekt keretében a kutatók egy olyan korai előrejelző rendszer létrehozását tűzték ki célul, amely a madárinfluenza és más, állatról emberre terjedő betegségek nyomon követését szolgálja, és az agrárszektor számára is új védelmi vonalat képez.

 „Ez a kutatás forradalmi jelentőségű lehet az állat- és közegészségügy számára. Az UHT tejekben kimutatható vírusok genetikai nyomai segíthetnek időben beazonosítani a potenciálisan veszélyes kórokozók jelenlétét, még mielőtt azok emberi megbetegedéseket okoznának” – mondta dr. Kemenesi Gábor, a VNL igazgatója.

A kutatás mellett a Tejmonitor projekt egy átfogó tudatossági kampányt is indít, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködésben valósítanak meg. A kampány célja, hogy a lakosság szélesebb körben is megismerje az ultrahőkezelt tejek biztonságosságát, valamint a nyerstej fogyasztásának egészségügyi kockázatait.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium

Kép: Canva

    search icon