Kutatás a Covid-19 fertőzés genetikai hátteréről
Kutatás a Covid-19 fertőzés genetikai hátteréről

A Pécsi Tudományegyetem a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve, olyan genetikai markerek azonosítását végezte, amely lehetőséget teremt a COVID-19 fertőzés lefolyásának még pontosabb megértésére.

A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kutatói az elmúlt években átfogó klinikai kutatást folytattak a COVID-19 fertőzésen átesett betegek genetikai tulajdonságait vizsgálva. A klinikai vizsgálat keretein belül megvalósult kutatások elsődleges célja mindazon humán és vírus genomikai variánsok feltárása volt, amelyek meghatározzák, illetve befolyásolják a COVID-19 fertőzés lefolyását, a betegség kimenetelét.

A vizsgálat eredményeképp egyrészt mélységi adatokat nyertek a szakemberek a betegség pathomechanizmusát illetően, másrészt az eredmények olyan adatokkal szolgáltak, amelyek révén biomarkereket tudtak azonosítani. A biomarkerek a klinikumban közvetlenül hasznosítható diagnosztikai eljárások kifejlesztését teszik a jövőben lehetővé.

A kutatás során azonosított genetikai markerek jelenleg szabadalmaztatás alatt vannak, melyek a későbbiekben tudományos publikációkban is megjelennek majd. Összefoglalva elmondható, hogy a kutatás során kapott eredmények hozzájárulnak a koronavírus kórlefolyásának még pontosabb feltérképezéséhez.

A tudományos élet hazai és külföldi képviselői a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is részt vettek. Az egészségmegőrzéssel kapcsolatban számos előadás és értékes tanács hangzott el, felhívva a figyelmet a természet adta gyógymódok rendszeres alkalmazására.

(Pécsi Tudományegyetem)

Fotó: Canva

search icon