A teljes értékű növényi étrenddel csökkenhet a COVID-19 kockázata
A teljes értékű növényi étrenddel csökkenhet a COVID-19 kockázata

Többször nyert már bizonyítást, hogy növényi alapú táplálkozással nem csak a Földre gyakorolunk pozitív hatást, hanem az egészségünkre is. Egy napokban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a teljes értékű élelmiszerekben gazdag növényi alapú étrend fogyasztása segíthet a COVID-19 elleni védelemben. A megdöbbentő eredmények azt mutatják, hogy a “magas minőségű”, egészséges vegán étrenden élők kisebb valószínűséggel kapták el a vírust, és kisebb eséllyel kerültek kórházba vele.

A Harvard Medical School és a King’s College London vezető kutatói közel 600 000 ember adatait gyűjtötték össze. Az adatgyűjtés során arra kérték a válaszadókat, hogy töltsenek ki egy részletes kérdőívet arról, hogy mit ettek a járvány előtt és alatt. Ezután a kutatók a jellemzően elfogyasztott ételek általános tápértékéből egy “étrendminőségi pontszámot” képeztek. A jó minőségű pontszámmal rendelkezők a gyümölcsöktől és zöldségektől kezdve a teljes kiőrlésű gabonafélékig rengeteg növényi alapú teljes értékű élelmiszert tartalmaztak. Ezenfelül a legjobb minősítésű étrend kevesebb feldolgozott élelmiszert és finomított szénhidrátot tartalmazott. Az alacsonyabb minőségű étrend pedig összefüggött a COVID-19 kialakulásának nagyobb kockázatával.

Számos adat bizonyítja, hogy a teljes értékű növényi alapú étrend optimális az egészség szempontjából, de ez az első alkalom, hogy az étrendről kimutatták, hogy csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.
A tanulmány a ZOE COVID Tünettanulmány alkalmazás része volt, amely egy nonprofit program és a COVID-19 kutatását segíti szorosan együttműködve a londoni King’s College-dzsal.

Egy másik, nemrégiben készült tanulmány, melyről mi is beszámoltunk szintén megállapította, hogy a vegán étrend csökkentheti a COVID-19 súlyosságát. Hat ország egészségügyi dolgozóit követték nyomon, akik jelentős mértékben ki voltak téve a vírusnak.

(Plant Based News)

(fotó: pixabay – RitaE)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon