Megvan a megoldás a madárinfluenza visszaszorítására
Megvan a megoldás a madárinfluenza visszaszorítására

Az állategészségügy támogatása miatt együttműködési megállapodást kötött az Állatorvostudományi Egyetem egy gyógyszerfejlesztési kutatásokra szakosodott vállalattal. A magyar kézben lévő cég ugyanis egy olyan szer gyártásába kezdett, amellyel mind a madárinfluenza, mind pedig az afrikai sertéspestis terjedése visszaszorítható.

Az egyetemmel együttműködő Sorapharm Kft. hosszas kutatást követően az egyik leginkább ígéretes légfertőtlenítőszer, a hipertiszta klór-dioxid gyártásába fogott. Ezt szeretnék állatgyógyászati céllal felhasználni – számol be róla az MTI.

A rendkívül hatékony vírus-, baktérium- és gombaölő vegyület az állattartó telepeken segíthet számos betegség, egyebek között az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza megfékezésében, de alkalmazásával mérsékelni lehet a haszonállatok antibiotikumos kezelését is.

Az együttműködés keretében projekt indul, amely során meghatározzák az állategészségügyben jelentős kórokozók érzékenységét klór-dioxidra, hogy optimalizálhassák a fertőtlenítőszer koncentrációját. A fejlesztés az élelmiszerbiztonság mellett az állattartók termelékenységét is javítaná, állatgyógyászati szempontok mellett tehát gazdasági célok is indokolják a megállapodást.

A várható eredmények alapján az Állatorvostudományi Egyetem jelentős piaci igényekre számít. A kutatások haladásától függően finanszírozzák a projektet, amely egy teljes fertőtlenítőcsalád létrehozását eredményezheti.

A felelős állattartás hozzájárul a fenntarthatósághoz. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon