Járványokat is okozhatnak a már megjelent új szúnyogfajok
Járványokat is okozhatnak a már megjelent új szúnyogfajok

Áder János volt államfő Kurucz Kornélia biológussal, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusával beszélgetett Kék Bolygó című podcastjának legújabb adásában.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kurucz Kornéliával – aki kutatócsoportjában a betegség vektorokkal és a betegség ökológiával foglalkozik – az új szúnyogfajok megjelenésének hatását és a védekezés lehetőségeit tekintette át. A szakember kiemelte: ahogy átalakul a klímánk, úgy a szúnyogok aktív szezonja is átalakul. Az, hogy milyen hideg és mennyire csapadékos a téli időszak, befolyásolja a szúnyogszezon indulását.

Kurucz Kornélia elmondta, hogy idén már februárban megjelentek a szúnyogok és akár októberig is eltarthat a szezonjuk. A hazai fajok kora reggel és napnyugta után aktívak, és akkor csípnek, de érkeztek olyan új fajok, amelyek viselkedése eltérő. Ezeknek az inváziós fajoknak egy-egy példánya korábban is megjelent Európában, de az első tél megölte ezeket.

Európába érkezésüknek és terjedésüknek fő okozója az emberi tevékenység, a kereskedelem, és a turizmus. Az pedig, hogy képesek voltak megtelepedni és szaporodni, a klímaváltozással függ össze. A meglévő 50 őshonos faj mellé újabb szúnyogfajok érkeztek Magyarországra: az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Az inváziós, idegenhonos fajok gyorsabban szaporodnak és napközben is csípnek.

A biológus kiemelte, hogy a szúnyogokkal és így az inváziós szúnyogokkal is a legfőbb probléma a betegségterjesztő képességük. Inváziós stratégiájuk része, hogy több generációt képesek produkálni egy szezon alatt, és már nappal is tudnak táplálékot keresni. Így sokkal gyakrabban találkozhatunk velük, és mivel nappal is csípnek, nagyobb kockázattal vagyunk kitéve a csípéseiknek.

A legjobb védekezés a megelőzés – mondta a szakember, kiemelve: magát a fertőzést, a csípést kell megelőzni, aminek széles körben használt módszere a szúnyogállomány gyérítése. Erre sokféle lehetőség ismert, köztük a vízgyülemekben fejlődő lárvák elpusztítása. Kurucz Kornélia szerint az emberek is tehetnek a szúnyogok szaporodása ellen, például azzal, ha rendszeresen kiöntik az esőzés után összegyűlt, pangó vizet a környezetükben.

A teljes beszélgetés az alábbi videón tekinthető meg:

Természeti kincseink ismerete, és védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(MTI)

Fotó: Canva

search icon