Rossz hír: egész éven keresztül tarthat a szúnyogszezon
Rossz hír: egész éven keresztül tarthat a szúnyogszezon

Lehet, hogy télen hideg van, de legalább nincsenek szúnyogok – legalább is egészen eddig így volt, szakértők szerint azonban hamarosan elbúcsúzhatunk a szúnyogmentes hidegebb hónapoktól. A klímaváltozás miatt ugyanis kitolódik a szúnyogszezon – állítják a Floridai Egyetem kutatói.

Szerintük a szúnyogok hamarosan

a mérsékelt övben is egész évben aktívak maradhatnak, csakúgy, mint a trópusi régiókban.

A hidegben az állatok nyugalmi állapotba kerülnek, de mivel a klímaváltozás miatt egyre enyhébbek a telek, ez a nyugalmi állapot egyre rövidül. A szúnyogoknak elég széles a tűrőképességük, tavasszal, amikor a nappalok már melegek, az éjszakák pedig hűvösek, nagy hőmérséklet ingadozást is képesek kibírni. Nyáron ez a tűrőképesség rövidül, de ősszel megint „nyúlik”.

Emiatt pedig arra következtetnek a kutatók, hogy a rövidebb és enyhébb teleket is egyre jobban bírják majd a nyugalmi állapoton kívül is.

A szakértők több mint 28 ezer szúnyogot gyűjtöttek össze 18 szúnyogfajból, közülük ezerrel végeztek kísérleteket. Az eredmények azt mutatták, hogy a szúnyogok meglepően jól bírják a nagyon magas hőmérsékletet, így arra sem lehet számítani, hogy a melegedő nyarakon kihullanak.

(Forrás: 24.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon